Szaszłyki w panierce
Szaszłyki w panierce to doskonałe danie dla miłośników kuchni grillowej, którym nieobce są kulinarne eksperymenty. Ten ciekawy przepis dodaje oryginalnego twistu do tradycyjnego grilla, mianowicie chrupiącej panierki, która upiecze się do złotego koloru, otulając soczyste kawałki mięsa. Możemy wykorzystać różne rodzaje mięsa jak kurczak, wołowina, czy wieprzowina – wszystko zależy od naszych preferencji. Szaszłyki panierowane świetnie sprawdzą się na weekendowym grillu, spotkaniu ze znajomymi czy rodzinnej kolacji, przynosząc odmianę do typowego menu. Bez wątpienia, to danie zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kilograma mięsa wieprzowego
- 40 dekagramów cebulki drobnej
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 0,5 kilograma pieczarek
- przyprawy (do szaszłyków, jarzynka, pieprz, chilli, sos sojowy)
- Panierka: 10 jaj, mąka do zagęszczenia, sól i pieprz do smaku
- bułka tarta, olej do smażenia
Szaszłyki w panierce – jak zrobić?
- Mięso kroimy w kostkę, dodajemy 3 – 4 łyżki oleju i przyprawy – do szaszłyków, jarzynka, pieprz, chilli i kilka kropli sosu sojowego. Mieszamy i zostawiamy w przyprawach na ok. 3 godziny. Cebulki obieramy, ogórki kroimy na grube plastry, pieczarki na połówki. Pieczarki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 15-20 minut. Gdy wszystkie składniki są gotowe, nadziewamy je na patyczki do szaszłyków na przemian.
- Panierka: jaja roztrzepujemy z solą i pieprzem, dodajemy mąki do zagęszczenia.
- Nadziane szaszłyki obtaczamy w jajku, bułce i smażymy z wszystkich stron na patelni. Usmażone układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę, nagrzanego do 100 stopni.
Szaszłyki panierowane, szaszłyki w panierce, szaszłyki z kurczaka w panierce, szaszłyki panierowane – z podanych składników wychodzi około 30 szaszłyków.
Szaszłyki w panierce – dodatkowe informacje
Patyczki przed nadzianiem dobrze jest włożyć do wody na ok. 30 min, nie będą się przypalać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki owocowe
Następny przepis: SZASZŁYKI WARZYWNE BEZ PIECZENIA