Szaszłyki grillowane z polędwiczek i warzyw
Składniki:
- 800g polędwiczek wieprzowych
- po 2 papryki żółte i czerwone
- 2 małe cukinie
- marynata: 4 łyżki miodu płynnego
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki musztardy
- słodka i ostra mielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
Szaszłyki grillowane z polędwiczek i warzyw – jak zrobić?
-
Polędwiczki umyj, osusz, pokrój w plastry. Każdy plasterek delikatnie rozgnieć ręką. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w dość dużą kostkę (o wielkości mięsa). Umytą cukinię pokrój w plasterki (bez obierania).
-
Zrób marynatę: do miseczki przełóż miód, olej, musztardę, mielone papryki i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Marynatą obłóż mięso i przykryte włóż do lodówki na min 2 godz.
-
Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie: mięso, papryki i cukinię. Rozgrzej patelnię grillową i smaż szaszłyki po ok. 5 min na wolnym ogniu z każdej strony. Podawaj z ryżem, smacznego!
Szaszłyki grillowane z polędwiczek i warzyw – dodatkowe informacje
z podanych składników w zależności od pokrojenia mięsa i warzyw wychodzi 8-9 szaszłyków
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki drobiowe
Następny przepis: Szaszłyki drobiowe z pieczarkami, cukinią, papryką i pomidorkami