Szaszłyki drobiowe
Składniki:
- 1 kilogram filetów z kurczaka
- 2 papryki
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- pieczarki
- sól
- przyprawa do grilla i gyrosa
- długie patyczki do szaszłyków
Szaszłyki drobiowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1. Filety z kurczaka umyj i osusz. Następnie przetnij na pół i każdy plaster pokrój na duże kostki. Wrzuć pokrojone filety do miski i obsyp przyprawami. Paprykę umyj i wyjmij gniazdo nasienne. Pokrój na duże kwadraty takie jak filety z kurczaka. Pieczarki i cebulę kroimy w plastry.
-
2. Na patyczek do szaszłyków nakłuwaj kolejno dowolne składniki. Przygotowane szaszłyki solimy.
-
3. Szaszłyki najlepiej ułożyć na specjalnych tackach do grillowania. Pieczemy aż do zrumienienia, obracając szaszłyki co jakiś czas.
Szaszłyki drobiowe – dodatkowe informacje
Do szaszłyków z drobiu na grilla można dodawać ulubione składniki. Szaszłyki z fileta z kurczaka to popularna wariacja. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić szaszłyki drobiowe, mamy dla Ciebie idealny przepis. Wystarczy pokroić filet z kurczaka na kawałki, nasączyć marynatą i nadziać na patyczki. Następnie grillować aż do uzyskania soczystości i złocistego koloru. Szaszłyki drobiowe z grilla to świetna propozycja na obiad. Spróbuj naszego przepisu na szaszłyki drobiowe na grilla i delektuj się pysznym smakiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarpańce z kurczaka
Następny przepis: Szaszłyki grillowane z polędwiczek i warzyw