Szare jaja
Szare jaja to tradycyjne danie poznańskiej kuchni. Jak sama nazwa wskazuje, kluczowym składnikiem są jaja, które nabierają szarego koloru dzięki specjalnej obróbce. Choć nazwa może nie brzmieć zachęcająco, smak tej regionalnej potrawy jest niezapomniany. To unikalny przepis, który łączy w sobie prostotę przygotowania i doświadczenie wynikające z wielopokoleniowych tradycji. Dawno zapomniane, teraz wracają na polskie stoły, zachwycając niebanalnym smakiem. Wypróbuj przepis na szare jaja i odkryj na nowo bogactwo poznańskiej kuchni. Szare jajka to dowód na to, że czasem to, co proste, jest najsmaczniejsze.
admin
Składniki:
- 5 jajek
- ocet
- 3 łyżki cukru
- 3 sztuki liść laurowy
- 5 sztuk ziele angielskie
- 1 kg ziemniaków
- śmietana
- cebula
- mleko
- sól
- mąka
Szare jaja – jak zrobić?
-
1.
Na suchą patelnie wsypuję cukier robię karmel. W tym samym czasie obieram ziemniaki kroję na drobne części, zalewam wodą oraz mlekiem, solę i gotuję do miękkości. -
2.
Gdy karmel zacznie bulgotać, zalewam go zimną wodą (ilość według uznania), rozpuszczam karmel, dodaję liść oraz ziele i gotuję przez chwilę. Doprawiam solą, octem oraz jeśli trzeba, cukrem do smaku.
Na patelnię wkładam margarynę oraz drobno posiekaną cebulkę i podsmażam na złoty kolor. -
3.
Do miseczki wbijam po jednym jajku i powoli wlewam do gotującej się wody, kilka minut gotuję. Przygotowuję w proporcjach 1:1 wody i mąki pszennej i zagęszczam tym sosem. -
4.
Ugotowane ziemniaki odcedzam, doprawiam solą, dodaję cebulkę oraz śmietanę i ugniatam na gładką puchatą masę. Smacznego! 🙂
Szare jaja – dodatkowe informacje
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem
Następny przepis: Szare kluski z gotowaną kapustą kiszoną i skwarkami