Szare kluski z gotowaną kapustą kiszoną i skwarkami

Szare kluski z gotowaną kapustą kiszoną i skwarkami

Smakowite, tradycyjne szare kluski z gotowaną kapustą kiszoną i skwarkami to domowy obiad, który przypomina o tradycyjnej polskiej kuchni. Potocznie nazywane kluchami na pyrach z kapustą, te ziemniaczane przysmaki to definicja dusznego, satysfakcjonującego posiłku. Kluski, o charakterystycznym, szarym odcieniu, doskonale łączą się z kiszonym smakiem kapusty i chrupiącymi skwarkami. To danie, które nie tylko rozgrzewa, ale także zaspokaja apetyt. Jeżeli jesteś miłośnikiem starej, dobrej kuchni polskiej, to te kluchy z kapustą, stanowiące wariant popularnych klusek ziemniaczanych z kapustą, na pewno przypadną Ci do gustu.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka soli
  • Kapusta gotowana:
  • 0,5 kilograma kapusty
  • 1 cebula
  • 3 łyżki smalcu (najlepiej ze skwarkami)
  • szklanka gorącej wody
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól i pieprz

Szare kluski z gotowaną kapustą kiszoną i skwarkami – jak zrobić?




  1. ziemniaki



  2. wyciskanie wody



  3. ziemniaki



  4. ciasto



  5. ciasto



  6. gotowanie



  7. kapusta

Szare kluski z gotowaną kapustą kiszoną i skwarkami – dodatkowe informacje

Można użyć świeżej słoniny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szare jaja
Następny przepis: Szarlotka Babuni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode