Szarlotka Babuni

Szarlotka Babuni

„Szarlotka Babuni” to tradycyjny polski przepis na ciasto, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. To prawdziwy hit domowych cukierni, który przywołuje wiele ciepłych wspomnień z dzieciństwa. Kiedy tylko aromat pieczonej szarlotki zaczyna unosić się w powietrzu, natychmiast w myślach przenosimy się do kuchni babuni. Ten ponadczasowy deser składa się z miękkiego ciasta, soczystych jabłek i chrupiącej kruszonki. To harmonijne połączenie idealnej słodyczy i delikatnej kwaskowatości jabłek sprawia, że niewiele osób może mu się oprzeć. Szarlotka Babuni to kulinarna klasyka, która nigdy nie wyjdzie z mody. Idealna na niedzielne popołudnie, rodzinną uroczystość, czy babskie spotkanie.

Składniki:

  • 2 kilogramy jabłek
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 2-3 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • galaretka cytrynowa
  • cynamon

Szarlotka babuni – jak zrobić?

  1. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w drobne kawałki, bądź zetrzeć na tarce i uprażyć. Dosłodzić do smaku i dodać galaretkę w proszku, pozostawić do wystygnięcia.
  2. Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, jajko, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto.
  3. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować 1 część, rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce, wyłożyć na to jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem, przykryć 2 częścią ciasta. Piec ok 45 min w 180°C.
  4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: przepisy babuni na ciasta, jablecznik babuni, jabłecznik babuni, szarlotka babuni

Szarlotka Babuni – dodatkowe informacje

Wierzchnią część ciasta można zamrozić i następnie zetrzeć na tarce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szare kluski ze skwarkami sojowymi
Następny przepis: SZARLOTKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode