Szare kluski ze skwarkami sojowymi

Szare kluski ze skwarkami sojowymi

Dla miłośników tradycji i nowoczesnych smaków, proponujemy klasykę polskiej kuchni w nietypowym wydaniu. Przepis na szare kluski ze skwarkami to propozycja dla każdego, kto ceni sobie wyszukałe połączenia. Oryginalność przepisu gwarantują skwarki sojowe, które są doskonałą roślinną alternatywą dla tradycyjnych skwarek wieprzowych. To smaczne, lekkie, a przede wszystkim zrównoważone danie, które można podawać zarówno na obiad, jak i na kolację. Szare kluski ze skwarkami sojowymi to połączenie tradycji z nowoczesnością w jednym talerzu. Idealne dla wegan, wegetarian oraz wszystkich, którzy poszukują kulinarnej inspiracji.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • jajko
  • mąka
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki granulatu sojowego
  • przyprawy (sól, pieprz, cukier, majeranek, ewentualnie dodatkowo czosnek granulowany)

Szare kluski ze „skwarkami” sojowymi – jak zrobić?

  1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach, następnie odciskamy je na sitku. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, sól, pieprz oraz mąkę i mieszamy tak by powstała masa, która dość dobrze trzyma się łyżki. Do dużego garnka wlewamy wodę, odrobinę oleju i wsypujemy sól, doprowadzamy do wrzenia.
  2. Następnie kroimy cebule w półplasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy wraz ze szczyptą cukru aż stanie się złota, po czym dolewamy na patelnię wodę, posiekane ząbki czosnku i dusimy do miękkości pod przykryciem. Gdy cebula będzie miękka ściągamy pokrywkę i pozwalamy wodzie odparować, nie wyłączając gazu. Dodajemy do cebuli granulat sojowy (suchy, wcześniej nienamoczony), dolewamy więcej oleju (granulat bardzo chłonie olej i gdy jest go za mało granulat może po prostu się przypalić), dodajemy przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czasami czosnek granulowany), mieszamy i czekamy aż nasze „skwarki” będą brązowo-złote.
  3. Na wrzącą wodę łyżką kładziemy kluski i gotujemy aż nie będą surowe w środku. Mi to zajęło ok. 15 minut po wypłynięciu, ale radzę zawsze sprawdzić to smakując.

Kluski odcedzamy na sicie, przekładamy na talerz i polewamy „skwarkami” z cebulą.

Szare kluski ze skwarkami – dodatkowe informacje

Można zredukować ilość tłuszczu osączając cebulę z soją przed podaniem na sitku


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szare jaja
Następny przepis: Szarlotka Babuni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode