Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem

Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem

Szakszuka to popularne danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Proste w wykonaniu, ale niezwykle smaczne, stanowi doskonały pomysł na śniadanie lub lekki obiad. W naszym przepisie wzbogacimy tradycyjną szakszukę dodatkiem świeżego szpinaku i pomidorów. Jajka z szpinakiem to duet, który zawsze się sprawdza, a w połączeniu z aromatycznymi, dojrzałymi pomidorami tworzy niepowtarzalne smakowite danie. Szakszuka jest również atrakcyjna wizualnie, co sprawia, że podanie jej gościom z pewnością wywrze wrażenie.

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku (u mnie mrożony liście)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 4 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • zioła prowansalskie według uznania
  • bazylia suszona według uznania
  • papryka słodka mielona według uznania
  • pomidory suszone (przyprawa) według uznania

Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem – jak zrobić?

  1. Szpinak rozmrażamy. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy żeby nie przypalić, przypalony będzie gorzki, dodajemy pomidory i szpinak, dusimy do miękkości i odparowania całego płynu. Przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.
  2. Następnie robimy w głębienia i wbijamy jajka, oprószamy je solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy do ścięcia się jajek, podajemy od razu po przygotowaniu.
  3. Smacznego życzę.

Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem – dodatkowe informacje

Porcja dla 4 osób. Zamiast mrożonego szpinaku może być świeży.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami
Następny przepis: Szare jaja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode