Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem
Szakszuka to popularne danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Proste w wykonaniu, ale niezwykle smaczne, stanowi doskonały pomysł na śniadanie lub lekki obiad. W naszym przepisie wzbogacimy tradycyjną szakszukę dodatkiem świeżego szpinaku i pomidorów. Jajka z szpinakiem to duet, który zawsze się sprawdza, a w połączeniu z aromatycznymi, dojrzałymi pomidorami tworzy niepowtarzalne smakowite danie. Szakszuka jest również atrakcyjna wizualnie, co sprawia, że podanie jej gościom z pewnością wywrze wrażenie.
admin
Składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 250 g szpinaku (u mnie mrożony liście)
- 1 łyżeczka oliwy
- 4 jajka
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- zioła prowansalskie według uznania
- bazylia suszona według uznania
- papryka słodka mielona według uznania
- pomidory suszone (przyprawa) według uznania
Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem – jak zrobić?
- Szpinak rozmrażamy. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy żeby nie przypalić, przypalony będzie gorzki, dodajemy pomidory i szpinak, dusimy do miękkości i odparowania całego płynu. Przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.
- Następnie robimy w głębienia i wbijamy jajka, oprószamy je solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy do ścięcia się jajek, podajemy od razu po przygotowaniu.
- Smacznego życzę.
Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem – dodatkowe informacje
Porcja dla 4 osób. Zamiast mrożonego szpinaku może być świeży.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami
Następny przepis: Szare jaja