Szakszuka - tunezyjska jarska potrawa

Szakszuka – tunezyjska jarska potrawa

Szakszuka to tradycyjna tunezyjska potrawa, która jest świetnym pomysłem na pożywny, jarski daniem. Składa się głównie z jaj duszonych w pikantnym sosie pomidorowym, idealnie łączącym słodycz pomidorów z ostrością chilli. Do przyrządzenia tego egzotycznego dania potrzebne będą takie składniki jak pomidory, cebula, papryka, czosnek, kolendra, oraz oczywiście jaja. Szakszuka jest wysoce uznana w kuchni tunezyjskiej, nietrudna w przygotowaniu, a jej wyrazisty smak pozostaje w pamięci na długo. Idealna na śniadanie, lunch czy kolację. Podziel się z bliskimi wyjątkowymi smakami tunezyjskich potraw.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, cukier, papryka słodka, papryka ostra (opcjonalnie kumin)
  • natka pietruszki

Szakszuka – tunezyjska jarska potrawa – jak zrobić?

  1. Czosnek drobno siekamy a pomidora kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy delikatnie czosnek, dodajemy pokrojonego pomidora.
  2. Wszystko razem przesmażamy i doprawiamy: solą, pieprzem, obiema paprykami, cukrem i odrobiną kuminu (z kuminem należy postępować bardzo ostrożnie gdyż może zdominować smak w potrawie a powinien zagrać tylko mały epizod).
  3. Gdy warzywa będą już miękkie, a nadmiar płynu odparuje, robimy na środku dołeczek, w który wbijamy jajko.
  4. Przykrywamy wszystko pokrywką i dusimy na małym ogniu aż białko zacznie się ścinać. Posypujemy wszystko posiekaną natką i czekamy, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne.
  5. Potrawa najlepiej smakuje z kromeczkami bagietki, która w tym przypadku zastępuje nam sztućce.

Szakszuka – tunezyjska jarska potrawa – dodatkowe informacje

Przygotowując potrawę dla kilku osób należy pamiętać, że każdy uczestnik posiłku powinien posiadać swoje „pomidorowe gniazdko” z jajkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szagówki po poznańsku
Następny przepis: Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode