Szakszuka – tunezyjska jarska potrawa
Szakszuka to tradycyjna tunezyjska potrawa, która jest świetnym pomysłem na pożywny, jarski daniem. Składa się głównie z jaj duszonych w pikantnym sosie pomidorowym, idealnie łączącym słodycz pomidorów z ostrością chilli. Do przyrządzenia tego egzotycznego dania potrzebne będą takie składniki jak pomidory, cebula, papryka, czosnek, kolendra, oraz oczywiście jaja. Szakszuka jest wysoce uznana w kuchni tunezyjskiej, nietrudna w przygotowaniu, a jej wyrazisty smak pozostaje w pamięci na długo. Idealna na śniadanie, lunch czy kolację. Podziel się z bliskimi wyjątkowymi smakami tunezyjskich potraw.
admin
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży pomidor
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
- 1 jajko
- sól, pieprz, cukier, papryka słodka, papryka ostra (opcjonalnie kumin)
- natka pietruszki
Szakszuka – tunezyjska jarska potrawa – jak zrobić?
- Czosnek drobno siekamy a pomidora kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy delikatnie czosnek, dodajemy pokrojonego pomidora.
- Wszystko razem przesmażamy i doprawiamy: solą, pieprzem, obiema paprykami, cukrem i odrobiną kuminu (z kuminem należy postępować bardzo ostrożnie gdyż może zdominować smak w potrawie a powinien zagrać tylko mały epizod).
- Gdy warzywa będą już miękkie, a nadmiar płynu odparuje, robimy na środku dołeczek, w który wbijamy jajko.
- Przykrywamy wszystko pokrywką i dusimy na małym ogniu aż białko zacznie się ścinać. Posypujemy wszystko posiekaną natką i czekamy, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne.
- Potrawa najlepiej smakuje z kromeczkami bagietki, która w tym przypadku zastępuje nam sztućce.
Szakszuka – tunezyjska jarska potrawa – dodatkowe informacje
Przygotowując potrawę dla kilku osób należy pamiętać, że każdy uczestnik posiłku powinien posiadać swoje „pomidorowe gniazdko” z jajkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szagówki po poznańsku
Następny przepis: Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem