Syrop ze stokrotek
Składniki:
- stokrotki – pół kilograma
- cytryna – dwie sztuki
- cukier – pół kilograma
- wrząca woda – trzy szklanki
Syrop ze stokrotek – jak zrobić?
-
1.
Stokrotki oczyszczone, pozbawione owadów i łodyżek przełóż do wyparzonego słoja i zalej 3 szklankami wrzącej wody. Cytrynę umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki, jednocześnie usuwając pestki. Następnie plasterki cytryny wraz z powstałym w czasie krojenia sokiem przełóż do słoja ze stokrotkami. Słoik nakryj np. talerzykiem i całość odstaw na 24 godziny. -
2.
Po tym czasie stokrotkową miksturę przecedź przez gazę lub płótno, dokładnie wyciskając cały płyn. Przelej go do rondelka, najlepiej z grubym dnem, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Następnie gotuj na minimalnym ogniu przez 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania zależy od tego jak gęsty syrop chcesz uzyskać, najlepiej jest zrobić próbę wylewając łyżeczkę syropu na zimny talerzyk. Jeśli syrop nie jest wystarczająco gęsty, należy go jeszcze przez chwilę gotować. -
3.
Gorący syrop przelej do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do przestygnięcia.
Syrop ze stokrotek to napój o delikatnym smaku i słodkim zapachu. Można go używać jako naturalny słodzik do herbaty, napojów czy deserów. Jest również idealny do przygotowywania różnych dań, dodając im subtelny kwiatowy aromat. Syrop z stokrotek może być również używany do produkcji miodu ze stokrotek, który ma liczne właściwości zdrowotne.
Porady – dodatkowe informacje o syropie ze stokrotek
Okazuje się, że te niepozorne małe kwiatki, które rosną niemal wszędzie zawierają wiele dobroczynnych składników, które mają działanie wykrztuśne i jednocześnie ułatwiają przyswajanie innych substancji. Zawierają również związki, które wykazują duże działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Poza tymi wszystkimi dobroczynnymi właściwościami taki syrop jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Świetnie sprawdza się, jako dodatek do lodów, deserów, naleśników, placuszków i owoców. Dodam tylko jeszcze, że ostateczny smak syropu nie ma nic wspólnego z zapachem wyciągu wodnego z kwiatów stokrotek z początkowej fazy przygotowywania syropu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Syrop Z Siemienia Lnianego Na Kaszel
Następny przepis: Szakszuka, czyli jajecznica po Izraelsku