Szakszuka, czyli jajecznica po Izraelsku

Szakszuka, czyli jajecznica po Izraelsku

Szakszuka to klasyczna izraelska jajecznica, która zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Przepis jest niezwykle prosty, a wynik końcowy zaskoczy Cię swoją wyjątkową kulinarną głębią. Kluczowym składnikiem tej egzotycznej potrawy są pomidory izraelskie, które nadają niesamowitego, intensywnego smaku. Ta kolorowa, sycąca i pełna smaku potrawa stanowi idealny początek dnia. Doskonała na weekendowy brunch, ale i na codzienne śniadanie. Szakszuka to prawdziwe tchnienie Bliskiego Wschodu na Twoim talerzu, które przekona nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 6 pomidorów
  • 1 czerwona papryka (średniej wielkości)
  • 1 papryczka chili (średnio ostra)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • po dwa jajka na osobę
  • do smaku: słodka czerwona papryka, sól, cukier
  • do smażenia: oliwa, olej

Szakszuka, czyli jajecznica po izraelsku – jak zrobić?

  1. Pokrój w kostkę: cebulę, czerwoną paprykę, papryczkę chili i obrane ze skórki pomidory.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
  3. Dodaj czerwoną paprykę, czosnek, papryczkę chili i łyżkę oliwy. Wszystko razem podsmaż. Następnie dodaj pomidory i gotuj, aż zmniejszy się ilość sosu.
  4. Przypraw słodką papryką, cukrem i solą. Dokładnie wymieszaj.
  5. Na końcu wbij jajka i przykryj patelnię pokrywką, co sprawi, że żółtka okryją się białkową powłoką i będą bajecznie wyglądały. Potrawę podawaj po ścięciu się białek.

Szakszuka, czyli jajecznica po Izraelsku – dodatkowe informacje

Warto podawać gościom szakszukę na patelni – ścięte jajka wywierają niesamowite wrażenie!
Choć Izraelczycy serwują szakszukę głównie na śniadanie, nie ma żadnych przeszkód, by delektować się nią o każdej porze dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Syrop ze stokrotek
Następny przepis: Szagówki po poznańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode