Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn

Ten wyjątkowy przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn to prawdziwa uczta dla miłośników naturalnych i zdrowych smaków. Kwiat czarnego bzu znany jest ze swoich licznych właściwości leczniczych, a w połączeniu z cytryną, daje niepowtarzalny kwaskowato-słodki smak. Przepyszny i zdrowy syrop może posłużyć jako dodatek do herbaty, deserów, a także jako lekarstwo na przeziębienie. To idealny sposób na stworzenie swojego domowego, ekologicznego napoju. Proces tworzenia syropu jest prosty i przyjemny, a satysfakcja z degustacji własnoręcznie przygotowanego produktu jest nieoceniona.

Składniki:

  • Baldachy kwiatów bzu czarnego – 50 sztuk
  • Cytryna – 4 sztuki
  • Cukier – 600 gramów
  • Woda – 1 litr

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn – jak zrobić?

  1. 1.
    Gotuję wodę z cukrem i odstawiam do przestygnięcia.
  2. 2.
    Cytryny dokładnie myję, jedną zostawiam ze skórką, a pozostałe obieram ze skórki. Wszystkie cytryny kroję na bardzo cienkie plasterki i usuwam pestki.
  3. 3.
    Do wyparzonego wrzątkiem, a następnie osuszonego słoja wkładam kwiaty bzu czarnego, przekładając je plasterkami cytryny. Zalewam przestudzonym syropem, zakręcam słój i odstawiam na 2 tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce. Co jakiś czas zawartość słoja mieszam.
  4. 4.
    Po tym czasie powstały sok zlewam przez gęste sito do czystego naczynia i rozlewam do małych słoiczków i pasteryzuję 5 minut.

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn – dodatkowe informacje

Podawany jest on u nas w początkach przeziębienia, profilaktycznie po solidnym jesiennym czy zimowym przemoknięciu i przemarznięciu, podczas temperatury, gdy trzeba dużo pić, ale również chętnie go wszyscy piją dla przyjemności rozcieńczony z wodą, bo znakomicie smakuje i gasi pragnienie. Nie mam pojęcia czy faktycznie ten syrop zwalcza objawy przeziębienia, my wierzymy, a nawet jesteśmy przekonani, że tak. Dlatego polecam Wam zrobić i się przekonać.

Dodam jeszcze, że bardzo chętnie piją go również dzieci. Leczniczo podaję go w postaci nierozcieńczonej, a do gaszenia pragnienia, mieszam z wodą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Syrop z dziewanny
Następny przepis: Syrop z mięty i pokrzywy nie tylko na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode