Sylwestrowy deser

Sylwestrowy deser

Sylwestrowy Deser to wyjątkowy sposób na zakończenie roku z przytupem. Ten smakowity deser doskonale sprawdzi się zarówno na wielkiej Sylwestrowej domówce, jak i przy skromniejszej, rodzinnym spotkaniu. Słodki finał wieczoru zaskoczy gości nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem. Elementy zawarte w przepisie łączą w sobie coś z tradycji, dla tych ceniących klasyczne smaki, ale też odrobinę nowości i oryginalności dla poszukiwaczy kulinarnych nowinek. Bez względu na to, czy jesteś doświadczony w kuchni, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę – to danie będzie idealne do przygotowania.

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
  • 1 butelka szampana (750ml)
  • cukier do smaku (u mnie 1 łyżka)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 owoc grantu
  • bita śmietana do dekoracji

Sylwestrowy deser – jak zrobić?

  1. dodanie cukru i żelatyny
    Jedną szklankę szampana przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy cukier oraz żelatynę. Szampan zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników.
  2. łączenie szampanów
    Po lekkim przestudzeniu szampan z żelatyną łączymy z pozostałym szampanem. Ponownie całość mieszamy. W momencie łączenia napój będzie się pienił, ale piana szybko opada.
  3. wyłożenie granatu
    Z owocu wyjmujemy ziarenka. Wyjęte układamy na dnie przygotowanych pucharków.
  4. zalewanie
    Ziarna granatu zalewamy zimnym szampanem z żelatyną. Pucharki pozostawiamy najlepiej w chłodnym miejscu, by ich zawartość zastygła. W momencie, gdy szampan zaczyna się ścinać, polecam zamieszać zawartość pucharków, by ziarenka granatu uniosły się do góry. Dzięki temu deser będzie ciekawiej wyglądał.

Zastygnięty deser przed podaniem wykańczamy bitą śmietaną, którą z kolei dekorujemy ziarenkami granatu.

Sylwestrowy deser – dodatkowe informacje

Ziarenka granatu można zastąpić innymi owocami, np. truskawką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Syllabub na różowym winie z malinami
Następny przepis: SYPANY DROŻDŻOWIEC CIASTO DROŻDŻOWE BŁYSKAWICZNE BEZ WYRABIANIA EWY WACHOWICZ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode