Syllabub na różowym winie z malinami

Syllabub na różowym winie z malinami

Syllabub na różowym winie z malinami to niezwykle elegancki i wyrafinowany deser, którym z pewnością zaskoczysz swoich gości. Ten brytyjski klasyk, choć nieco zapomniany, zasługuje na powrót do łask. Syllabub to rodzaj musu z mleka krowiego, śmietany, wina i cukru. W naszej wersji używamy różowego wina, które dodaje deserowi delikatności, a także pięknej, różowej barwy. Maliny z kolei wprowadzają kwasowy akcent, który doskonale balansuje słodkość deseru. Można powiedzieć, że to deser, który smakuje jak letnie popołudnie spędzone w ogrodzie pełnym kwitnących róż. Przygotuj również eleganckie szklanki do podania.

Składniki:

  • na 2 porcje:
  • 90 ml różowego wina półsłodkiego
  • 40 g cukru
  • kilka kropel wody różanej
  • 100 ml śmietany 36%, schłodzonej
  • szczypta soli
  • 125 g malin
  • CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +chłodzenie
  • POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Syllabub na różowym winie z malinami – jak zrobić?

  1. W małym garnuszku umieszczamy wino i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie dodajemy kilka kropli wody różanej (niepełne pół łyżeczki), mieszamy.
  2. Śmietanę wraz ze szczyptą soli ubijamy tak długo, aż na powierzchni pojawią się nierówności (powinniśmy przestać ubijać, gdy powstanie gęsty krem, ale jeszcze nie konsystencji masła). Do śmietany łyżka po łyżce dodajemy syrop z wina, za każdym razem dokładnie mieszamy*. Dodajemy połowę malin i delikatnie mieszamy.
  3. Krem przekładamy po równo do dwóch salaterek, dekorujemy pozostałymi malinami i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Deser jest gotowy do spożycia już po 30 minutach. Smacznego! 🙂

Syllabub na różowym winie z malinami – dodatkowe informacje

*jeżeli wlejemy do śmietanki zbyt dużo syropu winnego na raz, śmietana zetnie się


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sycący hutspot
Następny przepis: Sylwestrowy deser

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode