Sycący hutspot
Zapraszamy do przygotowania wyjątkowego dania z Holandii – sycącego hutspot. Jest to tradycyjna potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ziemniaków, warzyw korzeniowych i mocno aromatycznego mięsa. To prosty, ale niesamowicie sycący i smakowity sposób na obiad czy kolację. Idealne danie na chłodne dni, które rozgrzewa i dostarcza dużo energii. Składniki na hutspot to przede wszystkim ziemniaki, marchewka, cebula i kiełbasa. Choć prostota składników może zdziwić, to ich połączenie tworzy zupełnie nowe doznania smakowe. Zaskocz swoją rodzinę i przygotuj coś nowego – sycący hutspot.
admin
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg marchewek
- 4 średnie cebule
- 1/2 kg wędzonego surowego boczku
- sól, pieprz
- musztarda do smaku
Sycący hutspot – jak zrobić?
-
1.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy taką ilością osolonej wody, aby przykryć ziemniaki. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Układamy na ziemniakach. Cebule obieramy i kroimy w plastry. Wykładamy na marchewkę. -
2.
Warzywa dusimy, aż marchewka będzie miękka. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni. Osączamy z tłuszczu i studzimy. Warzywa odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z boczkiem. Doprawiamy do smaku.
Sycący hutspot – dodatkowe informacje
Holendrzy podają do hutspota musztardę. W niektórych rejonach Holandii 10 minut przed końcem duszenia kładzie się na warzywa pęto wędzonej kiełbasy. Kiełbasę kroi się w kawałki podczas nakładania potrawy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sycące łazanki
Następny przepis: Syllabub na różowym winie z malinami