Sycący hutspot

Sycący hutspot

Zapraszamy do przygotowania wyjątkowego dania z Holandii – sycącego hutspot. Jest to tradycyjna potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ziemniaków, warzyw korzeniowych i mocno aromatycznego mięsa. To prosty, ale niesamowicie sycący i smakowity sposób na obiad czy kolację. Idealne danie na chłodne dni, które rozgrzewa i dostarcza dużo energii. Składniki na hutspot to przede wszystkim ziemniaki, marchewka, cebula i kiełbasa. Choć prostota składników może zdziwić, to ich połączenie tworzy zupełnie nowe doznania smakowe. Zaskocz swoją rodzinę i przygotuj coś nowego – sycący hutspot.

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg marchewek
  • 4 średnie cebule
  • 1/2 kg wędzonego surowego boczku
  • sól, pieprz
  • musztarda do smaku

Sycący hutspot – jak zrobić?

  1. 1.
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy taką ilością osolonej wody, aby przykryć ziemniaki. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Układamy na ziemniakach. Cebule obieramy i kroimy w plastry. Wykładamy na marchewkę.
  2. 2.
    Warzywa dusimy, aż marchewka będzie miękka. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni. Osączamy z tłuszczu i studzimy. Warzywa odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z boczkiem. Doprawiamy do smaku.

Sycący hutspot – dodatkowe informacje

Holendrzy podają do hutspota musztardę. W niektórych rejonach Holandii 10 minut przed końcem duszenia kładzie się na warzywa pęto wędzonej kiełbasy. Kiełbasę kroi się w kawałki podczas nakładania potrawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sycące łazanki
Następny przepis: Syllabub na różowym winie z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode