Swojska kiełbasa z dzika
Składniki:
- 1 kg mięsa z dzika (najlepiej szynka, łopatka, golonka)
- 15 gram soli morskiej na 1 kg mięsa
- 1,5 metra jelita naturalnego
- pieprz (do smaku)
- jałowiec (do smaku)
- 2-3 ząbki czosnku (na 5 kg mięsa średnia główka czosnku polskiego)
- majeranek (do smaku)
- ok. 0,5 szklanki wody
Swojska kiełbasa z dzika – jak zrobić?
- Mięso mielimy na drobnej siatce. Przyprawy tłuczemy w moździerzu. Czosnek obieramy, drobno siekamy, następnie rozcieramy nożem z solą. Mięso mieszamy w misce ręką z solą, czosnkiem i przyprawami do smaku. Dolewamy wodę i dalej mieszamy. Mięso ma mieć gładką konsystencję.
- Maszynką ręczną napychamy jelita. Owijamy je na drążki. Wędzimy w wędzarni ok. 3,5 godziny na drewnie z drzew liściastych.
- Po uwędzeniu przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.
xxxx – dodatkowe informacje
Do wędzenia używamy drewna okorowanego, z drzewa dębowego lub owocowego np. jabłoni, śliwki, wiśni… Jeżeli ktoś nie ma możliwości uwędzenia kiełbasy można ugotować- powstanie wtedy biała kiełbasa, lub nakłuć widelcem kiełbasę i upiec w prodiżu lub piekarniku – powstanie wtedy pyszna pieczona kiełbasa. Jeżeli ktoś ma czas i cierpliwość można powybierać najładniejsze kawałki mięsa ręcznie pokroić je w kostkę, następnie domieszać je do mięsa mielonego, wtedy w kiełbasie będą trafiać się całe kawałki mięsa. Radzę robić kiełbasę z około 5 kg mięsa, wychodzi wtedy ok. 8-10 pętek kiełbasy. Dziczyzna jest dosyć drogim mięsem więc śmiało można użyć wieprzowiny lub wołowiny do zrobienia takiej wędliny, ale wiadomo smak będzie inny. Do kiełbasy używamy mięsa kleistego takiego jak łopatka, czy golonka, wtedy nie dodajemy boczku czy słoniny, które podczas wędzenia i tak się wytapiają.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ŚWIEŻE WARZYWA Z DIPEM CZOSNKOWYM
Następny przepis: Swojski budyń