Świąteczny schab pieczony

Świąteczny schab pieczony

Zaczaruj swoich bliskich wspaniałym smakiem i aromatem przygotowanego przez Ciebie świątecznego schabu pieczonego. Ta prosta, a zarazem wykwintna potrawa nieodłącznie kojarzy się z rodziną gromadzącą się wokół stołu podczas uroczystego obiadu. Starannie wyselekcjonowane składniki, takie jak schab najwyższej jakości, to podstawa, która gwarantuje, że to danie na długo zapadnie w pamięć każdej osobie, która będzie miała możliwość skosztować go w tę wyjątkową, świąteczną porę. Schab pieczony to nie tylko klasyka polskiej kuchni, ale także symbol tradycji, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny obiad.

Składniki:

  • Ok. 1 – 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • Pół główki czosnku
  • Olej

Świąteczny schab pieczony – jak zrobić?

  1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nie ma potrzeby odcinania białych błonek – dzięki nim mięso nie wyschnie nam podczas pieczenia.Czosnek drobno siekamy i za pomocą noża rozcieramy na desce razem z solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą dokładnie nacieramy mięso. Owijamy schab sznurkiem kuchennym by nadać mu ładny, zgrabny kształt. Owijamy mięso w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin.
  2. Na dużej patelni lub w żeliwnym garnku do zapiekania rozgrzewamy olej i podsmażamy nasz schab z każdej strony aby ładnie się zarumienił. Przekładamy go do brytfanki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. godzinę. Upieczony schab pozostawiamy do ostygnięcia. Ściągamy sznurek. Kroimy w plastry dopiero gdy całkowicie ostygnie.

Świąteczny schab pieczony – dodatkowe informacje

Tak przygotowany schab jest idealny do kanapek. Świetnie smakuje z chrzanem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Farsz z kapusty do krokietów ,pierogów i uszek
Następny przepis: Świąteczny pieróg z wołowiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode