Świąteczny schab pieczony
Zaczaruj swoich bliskich wspaniałym smakiem i aromatem przygotowanego przez Ciebie świątecznego schabu pieczonego. Ta prosta, a zarazem wykwintna potrawa nieodłącznie kojarzy się z rodziną gromadzącą się wokół stołu podczas uroczystego obiadu. Starannie wyselekcjonowane składniki, takie jak schab najwyższej jakości, to podstawa, która gwarantuje, że to danie na długo zapadnie w pamięć każdej osobie, która będzie miała możliwość skosztować go w tę wyjątkową, świąteczną porę. Schab pieczony to nie tylko klasyka polskiej kuchni, ale także symbol tradycji, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny obiad.
admin
Składniki:
- Ok. 1 – 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- Pół główki czosnku
- Olej
Świąteczny schab pieczony – jak zrobić?
- Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nie ma potrzeby odcinania białych błonek – dzięki nim mięso nie wyschnie nam podczas pieczenia.Czosnek drobno siekamy i za pomocą noża rozcieramy na desce razem z solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą dokładnie nacieramy mięso. Owijamy schab sznurkiem kuchennym by nadać mu ładny, zgrabny kształt. Owijamy mięso w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin.
- Na dużej patelni lub w żeliwnym garnku do zapiekania rozgrzewamy olej i podsmażamy nasz schab z każdej strony aby ładnie się zarumienił. Przekładamy go do brytfanki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. godzinę. Upieczony schab pozostawiamy do ostygnięcia. Ściągamy sznurek. Kroimy w plastry dopiero gdy całkowicie ostygnie.
Świąteczny schab pieczony – dodatkowe informacje
Tak przygotowany schab jest idealny do kanapek. Świetnie smakuje z chrzanem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Farsz z kapusty do krokietów ,pierogów i uszek
Następny przepis: Świąteczny pieróg z wołowiną