Świąteczny kulebiak krucho-drożdżowy z kapustą i grzybami
Świąteczny Kulebiak Krucho-Drożdżowy z kapustą i grzybami to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie może zabraknąć na żadnym wigilijnym stole. Właśnie ta kompozycja smaków sprawia, że sezon świąteczny jest tak wyjątkowy. Ta wersja kulebiaka łączy w sobie kruche ciasto drożdżowe, które jest niesamowicie delikatne i puszyste. Napełnione jest naładowaną smakiem kapustą i aromatycznymi grzybami, tworząc niepowtarzalny duet – doskonałe połączenie tradycji i nowoczesności. Ten przepis to absolutny must-have dla wszystkich miłośników staropolskiej kuchni, który zachwyci zarówno tradycjonalistów, jak i tych, którzy uwielbiają kulinarnie eksperymentować. Każdy kęs sprawia, że święto nabiera szczególnego smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 50 dag mąki
- 1/2 kostki masła
- 4 dag drożdży
- 1 żółtko
- łyżeczka cukru
- szklanka mleka
- sól
- 1 całe jajko
- Farsz:
- 50 dag kapusty kiszonej
- 5 dag suszonych grzybów
- cebula
- po 1 łyżce masła i margaryny
- sól
- pieprz
Świąteczny kulebiak krucho-drożdżowy z kapustą i grzybami – jak zrobić?
-
1.
Farsz: Grzyby zalej wodą i pozostaw na całą noc. Namoczone wyjmij z wody (zachowaj ją) i pokrój. W rondelku rozgrzej masło z margaryną, podsmaż na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę i grzyby, a później podduś je razem podlewając wodą, w której moczyły się grzyby. Kapustę posiekaj, zalej wodą i gotuj do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedź, połącz z podsmażonymi grzybami z cebulką, dopraw solą i pieprzem, podduś razem przez chwilę. (Najlepiej przygotować farsz 3-4 wcześniej i codziennie go odgrzewać, wtedy jest najsmaczniejszy). -
2.
Ciasto: Mąkę przesiej przez sito, wkrusz do niej drożdże, dodaj sporą szczyptę soli, cukier i żółtko. Ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem zarób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Masło stop, ostudź, dodaj do ciasta, wyrób, zakryj czystą ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia. -
3.
Ciasto podziel na dwie części (jedna powinna być trochę większa). Z mniejszej części uformuj okrąg o wymiarach tortownicy (średnica 26 cm) i grubości ok. 0,5 cm. Przełóż go na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką tortownicę. Na placku ułóż farsz, zostawiając brzegi ciasta wolne. Drugą część ciasta rozwałkuj na większy okrąg (część odłóż na dekoracje), przykryj nim farsz i zlep z dnem, np. na pomocą widelca lub trzonka łyżki. Wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jakiem. Z reszty ciasta wytnij foremką (np. w kształcie gwiazdki) ozdoby, ułóż je na kulebiaku. Na powierzchni kulebiaka zrób widelcem dziurki w kilku miejscach, by farsz mógł odparować podczas pieczenia. Piecz ok. 40-50 minut w 200 st.C, aż kulebiak będzie złocisty.
Świąteczny kulebiak krucho-drożdżowy z kapustą i grzybami – dodatkowe informacje
Doskonale smakuje solo albo jako dodatek do czerwonego barszczu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Świąteczny bigos 3-dniowy
Następny przepis: Farsz z kapusty do krokietów ,pierogów i uszek