Świąteczny bigos na bogato
Podczas świąt warto zaszaleć w kuchni i przygotować coś wyjątkowego dla swoich bliskich. Nasz przepis na bigos na bogato, często określany mianem bigosu królewskiego, może stać się kluczem do sukcesu na świątecznym stole. Ta wersja klasycznego polskiego dania zawiera szereg luksusowych składników, które dodają mu niepowtarzalnego charakteru i smaku. To połączenie różnych rodzajów mięs, kapusty, grzybów i nieodłącznej śliwki. Zaskocz swoich gości tym królewskim przysmakiem, który nie tylko rozgrzeje wasze serca, ale też zachwyci niepowtarzalnym smakiem. Bigos na bogato to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 i 1/2 kilograma kiszonej kapusty
- 1/2 główki świeżej kapusty pokrojonej w paski
- 50 gramów suszonych grzybów
- 10 sztuk suszonych śliwek
- garść rodzynek
- kawałek boczku wędzonego
- 1/2 kilograma mięsa wieprzowego
- kawałek wołowiny
- około 150 gramów słoniny
- 2 laski kiełbasy podwawelskiej
- 1 szklanka bulionu
- 3 cebule
- 250 gramów przecieru pomidorowego
- woda do podlania
- przyprawy:
- cukier
- sól
- 5 ziaren pieprzu
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- 1/2 łyżeczki kminku
- trochę majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 szklanki czerwonego wina
Świąteczny bigos na bogato – jak zrobić?
- Grzyby suszone, śliwki i rodzynki zalać wodą, odstawić. Słoninę i boczek pokroić, obsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę: mięso wieprzowe i kiełbasę. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Wszystko przełożyć do większego garnka i postawić na małym ogniu.
- Do garnka wrzucić odciśniętą, posiekaną kapustę kiszoną, dodać świeżą, pokrojoną kapustę, wlać wino, bulion i przecier pomidorowy. Dodać też namoczone śliwki, rodzynki i grzyby wraz z wodą z ich moczenia. Do tych składników też dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu i pozostałe przyprawy.
- Całość gotować przez około 1,5 – 2 godziny od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewać wodą, żeby się nie przypalił. Bigos dusić, aż nabierze aromatycznego smaku. Podawać z pieczywem. Smacznego:)
xxxx – dodatkowe informacje
Podczas gotowania bigosu na bogato, warto pamiętać o regularnym mieszaniu potrawy. Przyprawy można dodawać według własnego uznania i smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Świąteczny bigos 3-dniowy
Następny przepis: Farsz z kapusty do krokietów ,pierogów i uszek