Świąteczna kutia
Świąteczna Kutia jest tradycyjnym potrawą, która na stałe wpisała się w polskie tradycje bożonarodzeniowe, zwłaszcza na wschodzie kraju. Jej historia sięga dziesiątek wieków wstecz. To słodka mieszanka ugotowanego zboża, maku, orzechów, miodu i suszonych owoców, nierzadko podlewana winem. Każda rodzina ma swój unikalny przepis na kutię, przekazywany z pokolenia na pokolenie. To danie, które łączy w sobie smaki dzieciństwa, tradycje i rodzinne więzi. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tej pysznej, sycącej potrawy. Świąteczna Kutia to danie, które pozwoli Ci poczuć magię Bożego Narodzenia niezależnie od miejsca, w którym się znajdujesz.
admin
Składniki:
- 350 gram suchej oczyszczonej pszenicy
- 300 gram zmielonego maku
- 400 gram bakalii (morele, orzechy, figi, śliwka kalifornijska, rodzynki, żurawina)
- 8 dag masła
- 3-4 łyżki miodu
Świąteczna kutia – jak zrobić?
-
Pszenice namaczamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy z wody, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Może to trwać nawet godzinę.
-
Gotową przelewamy zimną wodą, dokładnie odsączamy i studzimy.
-
Między czasie jak pszenica się gotuje przygotowujemy bakalie. Grubsze takie jak figi, morele, czy orzechy kroimy na mniejsze części.
-
W garnku rozpuszczamy mało. Do rozpuszczonego dodajemy mak, bakalie oraz miód. Całość podgrzewamy.
-
Do ciepłego maku dodajemy pszenicę. Kutie mieszamy, ewentualnie doprawiając do smaku miodem.
Gotową studzimy. Podajemy udekorowaną skórką z mandarynki lub pomarańczy.
Świąteczna kutia – dodatkowe informacje
Kutia świąteczna można przechowywać nawet kilka dni w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa
Następny przepis: Świąteczna sałatka śledziowa