Świąteczna kutia

Świąteczna kutia

Świąteczna Kutia jest tradycyjnym potrawą, która na stałe wpisała się w polskie tradycje bożonarodzeniowe, zwłaszcza na wschodzie kraju. Jej historia sięga dziesiątek wieków wstecz. To słodka mieszanka ugotowanego zboża, maku, orzechów, miodu i suszonych owoców, nierzadko podlewana winem. Każda rodzina ma swój unikalny przepis na kutię, przekazywany z pokolenia na pokolenie. To danie, które łączy w sobie smaki dzieciństwa, tradycje i rodzinne więzi. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tej pysznej, sycącej potrawy. Świąteczna Kutia to danie, które pozwoli Ci poczuć magię Bożego Narodzenia niezależnie od miejsca, w którym się znajdujesz.

Składniki:

  • 350 gram suchej oczyszczonej pszenicy
  • 300 gram zmielonego maku
  • 400 gram bakalii (morele, orzechy, figi, śliwka kalifornijska, rodzynki, żurawina)
  • 8 dag masła
  • 3-4 łyżki miodu

Świąteczna kutia – jak zrobić?

  1. Pszenice namaczamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy z wody, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Może to trwać nawet godzinę.
    pszenica przed gotowaniem
  2. Gotową przelewamy zimną wodą, dokładnie odsączamy i studzimy.
    ugotowana pszenica
  3. Między czasie jak pszenica się gotuje przygotowujemy bakalie. Grubsze takie jak figi, morele, czy orzechy kroimy na mniejsze części.
    przygotowane bakalie
  4. W garnku rozpuszczamy mało. Do rozpuszczonego dodajemy mak, bakalie oraz miód. Całość podgrzewamy.
    dodanie bakalii
  5. Do ciepłego maku dodajemy pszenicę. Kutie mieszamy, ewentualnie doprawiając do smaku miodem.
    Gotową studzimy. Podajemy udekorowaną skórką z mandarynki lub pomarańczy.
    dodanie pszenicy

Świąteczna kutia – dodatkowe informacje

Kutia świąteczna można przechowywać nawet kilka dni w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa
Następny przepis: Świąteczna sałatka śledziowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode