Świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

Świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

Zbliżają się święta i wraz z nimi kuszące aromaty świątecznych wypieków. Między innymi aromat pomarańczy, który kojarzy się ze spokojnymi wieczorami przy kominku. Dlatego dzielimy się z Wami przepisem na świąteczną domową kandyzowaną skórkę pomarańczową. Idealna do ciast, deserów czy napojów, dodaje niepowtarzalnego smaku tym wszystkim wyrobom. Zaskoczy wszystkich swoją delikatnością i intensywnością pomarańczowego smaku. Może również stanowić unikalny, domowy prezent dla bliskich. Dowiedz się, jak zrobić skórkę pomarańczową kandyzowaną – to proste, satysfakcjonujące i przede wszystkim – smaczne!

Składniki:

  • 300 g skórki z cytrusów, pomarańczy, mandarynek, cytryn
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody

Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową

  1. Pomarańcze przed obraniem myjemy.
  2. Skórki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Jeśli pogotujemy je z wodą przez około 10 minut, krócej będą się gotowały w syropie.
  3. Gotujemy syrop z cukru i wody.
  4. Skórkę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na gotujący się syrop.
  5. Gotujemy aż syrop się wchłonie a skórka stanie się szklista. Trwa to około 30 minut.
  6. Zostawiamy skórkę do ostudzenia.
  7. Gdy się wystudzi rozkładamy ją równomiernie na płaskim naczyniu i odkładamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do osuszenia.

Słowa kluczowe: przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową, kandyzowana skórka pomarańczowa jak zrobić, kandyzowanie skórki z pomarańczy, kandyzowane skórki z pomarańczy, jak zrobić skórkę kandyzowaną, kandyzowana skórka pomarańczowa przepis, kandyzowana skórka pomarańczy przepis, jak kandyzować skórkę z pomarańczy, jak zrobić skórkę pomarańczową kandyzowaną, kandyzowana skórka z pomarańczy, skórka kandyzowana.

Porady – dodatkowe informacje

Dzięki zalaniu skórek wrzątkiem pozbędziemy się sztucznych substancji, które są w skórce przez nawożenie i brudu, który mógł się dostać do niej w czasie transportu. Jeśli robimy skórkę z większej ilości owoców, proponuję ją wcześniej ugotować, jak nadmieniłam, przez ok. 10 minut, aby mieć pewność, że skórka dobrze nasiąknie syropem, przy ok kilogramie skórek czynność radzę powtórzyć wraz ze zmianą wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sweet chili sos - czyli sos słodko - ostry
Następny przepis: Świąteczna kutia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode