Sushi z jarmużem, ogórkiem, krabem i łososiem

Sushi z jarmużem, ogórkiem, krabem i łososiem

Sushi to ulubione danie wielu osób na całym świecie, które przyciąga swoją wytwornością i złożonością smaków. Choć najbardziej tradycyjne rolki sushi składają się z ryżu, wodorostów nori i ryby, istnieją także wariacje, które zaskakują pomysłowym zestawieniem składników. Nasz przepis na sushi z jarmużem, ogórkiem, krabem i łososiem to oryginalna interpretacja tego klasycznego japońskiego dania. Delikatność kraba doskonale komponuje się z łososiem i dodatkami w postaci jarmużu oraz ogórka. Ta niecodzienna kompozycja smaków z pewnością zachwyci wszystkich miłośników sushi oraz tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z tą kulinarną sztuką.

Składniki:

  • 30 dag ryżu do sushi
  • 2 arkusze glonów Nori
  • 10 -12 dag łososia wędzonego
  • świeży jarmuż
  • świeży ogórek gruntowy ze skórką
  • pałeczki kraba
  • zielony chrzan Wasabi
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Sushi z jarmużem, ogórkiem, krabem i łososiem – jak zrobić?

  1. Dobrze wypłukany ryż gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie w stosunku 1 miarka ryżu do 1 i 1/4 miarka wody. Po ugotowaniu ryż zostawić pod przykryciem na 15 minut. Łączymy sos sojowy z octem ryżowym, dodajemy cukier i szczyptę soli, mieszamy i dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy.
  2. Na przygotowanej folii aluminiowej lub podkładce kładziemy płaty alg morskich, małymi porcjami łyżką nakładamy ryż, pozostawiając ok 3-4 cm wolnego miejsca, aby ładnie zwinąć sushi. Warto zwilżyć opuszki palców, aby nie przywierały do ryżu, zarówno podczas nakładania składników, jak również podczas zwijania alg w rulon.
  3. Na wyłożony ryż na sam środek dajemy wasabi, nabierając je na palec i przeciągając wzdłuż. Następnie nakładamy ogórek pokrojony w równe słupki, liście jarmużu, kraba w pałeczkach oraz łososia.
  4. Zwijamy równo i ściśle przygotowane składniki. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem.

Porady – dodatkowe informacje

Podstawą dobrego sushi z krabem jest odpowiedni okrągły ryż. Płukanie ziaren ryżu jest monotonne, bo trzeba to robić do czasu, aż woda zrobi się zupełnie przeźroczysta, w naszym przypadku to kilkanaście zmian wody, woda również powinna być wysokiej jakości. Dobra odmiana ryżu, po odpowiednim ugotowaniu jest kleista i lepka, a jednocześnie krucha w środku.

Sushi z krabem podajemy z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem. Można robić wiele ciekawych i kolorowych kompozycji. Dla naszych gości warto również podać zieloną herbatę, która wspaniale komponuje się z kuchnią orientalną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sushi z wędzoną rybą
Następny przepis: Suszona skórka pomarańczowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode