Sushi maki z papryką i paluszkami surimi

Sushi maki z papryką i paluszkami surimi

Zachwyć swoich gości nietypowym przepisem na sushi maki z papryką i paluszkami surimi. Idealne na specjalne okazje lub wieczorne spotkania z przyjaciółmi. Paluszki krabowe, znane także jako surimi, wprowadzają wyjątkową nutę smaku, idealnie komponując się z chrupiącą papryką. Przyrządzanie sushi może wydawać się skomplikowane, ale ten przepis na pewno uprości ten proces. Pozwoli wam także doświadczyć, jak fascynujące może być przygotowywanie sushi z surimi. Bez względu na to, czy jesteś już zapalonym miłośnikiem sushi, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z tą japońską sztuką kulinarną, ten przepis dostarczy wielu smakowych przeżyć.

Składniki:

  • 5 płatów nori
  • 250g ryżu do sushi
  • Zaprawa do ryżu (*):
  • 2-3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • serek śmietankowy (u mnie z wędzonym łososiem)
  • paluszki surimi
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • Dodatkowo:
  • sos sojowy
  • pasta wasabi
  • imbir marynowany

Sushi maki z papryką i paluszkami surimi – jak zrobić?

  1. Przygotować ryż.
    Ryż należy dokładnie umyć – pocierając ziarna palcami i kilkakrotnie zmieniając wodę, a następnie umieścić w garnku ze szczelną pokrywką.
    Ryż zalać zimną wodą (w proporcji 1:1,2) i odstawić na 25 minut.
    Po tym czasie doprowadzić go do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut.
    Całość pozostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut i przełożyć do drewnianej miski (nie metalowej!).
  2. Przygotować zaprawę.
    Wszystkie składniki połączyć w niewielkim garnku i podgrzewać do momentu aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
    (Nie doprowadzić do zagotowania się zalewy!)
    Wystudzoną zaprawę wymieszać (drewnianą łyżką) z ciepłym ryżem.
    Miskę przykryć mokrą ściereczką kuchenną (namoczoną wodą), aby ryż nie wysechł i pozostawić do ostudzenia.
  3. Zwijanie.
    Zwilżony płat alg morskich należy umieścić na bambusowej macie.
    Na nori ułożyć warstwę ryżu, cieniutko posmarować ją serkiem śmietankowym (można wasabi) i ciasno w jednej linii ułożyć paluszki surimi oraz obok – paski papryki.
    Używając maty, sushi zwinąć w roladkę – lekko dociskając tak, aby skleić końce alg.
    Następnie matę rozwinąć, a roladkę bardzo ostrym nożem pokroić w krążki o grubości około 1,5 cm.
    Gotowe sushi ułożyć na deseczce/talerzu, udekorować i podawać z sosem sojowym, pastą wasabi oraz imbirem marynowanym.
    (Imbir spożywać pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi, aby oczyścić swoje kubki smakowe.)

Sushi maki z papryką i paluszkami surimi – dodatkowe informacje

(*) Można użyć gotowej zaprawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sushi
Następny przepis: Sushi z wędzoną rybą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode