Sushi maki z papryką i paluszkami surimi
Zachwyć swoich gości nietypowym przepisem na sushi maki z papryką i paluszkami surimi. Idealne na specjalne okazje lub wieczorne spotkania z przyjaciółmi. Paluszki krabowe, znane także jako surimi, wprowadzają wyjątkową nutę smaku, idealnie komponując się z chrupiącą papryką. Przyrządzanie sushi może wydawać się skomplikowane, ale ten przepis na pewno uprości ten proces. Pozwoli wam także doświadczyć, jak fascynujące może być przygotowywanie sushi z surimi. Bez względu na to, czy jesteś już zapalonym miłośnikiem sushi, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z tą japońską sztuką kulinarną, ten przepis dostarczy wielu smakowych przeżyć.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 płatów nori
- 250g ryżu do sushi
- Zaprawa do ryżu (*):
- 2-3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- serek śmietankowy (u mnie z wędzonym łososiem)
- paluszki surimi
- papryka czerwona
- papryka żółta
- Dodatkowo:
- sos sojowy
- pasta wasabi
- imbir marynowany
Sushi maki z papryką i paluszkami surimi – jak zrobić?
-
Przygotować ryż.
Ryż należy dokładnie umyć – pocierając ziarna palcami i kilkakrotnie zmieniając wodę, a następnie umieścić w garnku ze szczelną pokrywką.
Ryż zalać zimną wodą (w proporcji 1:1,2) i odstawić na 25 minut.
Po tym czasie doprowadzić go do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut.
Całość pozostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut i przełożyć do drewnianej miski (nie metalowej!). -
Przygotować zaprawę.
Wszystkie składniki połączyć w niewielkim garnku i podgrzewać do momentu aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
(Nie doprowadzić do zagotowania się zalewy!)
Wystudzoną zaprawę wymieszać (drewnianą łyżką) z ciepłym ryżem.
Miskę przykryć mokrą ściereczką kuchenną (namoczoną wodą), aby ryż nie wysechł i pozostawić do ostudzenia. -
Zwijanie.
Zwilżony płat alg morskich należy umieścić na bambusowej macie.
Na nori ułożyć warstwę ryżu, cieniutko posmarować ją serkiem śmietankowym (można wasabi) i ciasno w jednej linii ułożyć paluszki surimi oraz obok – paski papryki.
Używając maty, sushi zwinąć w roladkę – lekko dociskając tak, aby skleić końce alg.
Następnie matę rozwinąć, a roladkę bardzo ostrym nożem pokroić w krążki o grubości około 1,5 cm.
Gotowe sushi ułożyć na deseczce/talerzu, udekorować i podawać z sosem sojowym, pastą wasabi oraz imbirem marynowanym.
(Imbir spożywać pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi, aby oczyścić swoje kubki smakowe.)
Sushi maki z papryką i paluszkami surimi – dodatkowe informacje
(*) Można użyć gotowej zaprawy.