Surówka z kapusty z czosnkiem
Pikantna, zdrowa i pełna aromatycznych smaków – surówka z białej kapusty z czosnkiem to znakomite uzupełnienie wielu posiłków. Każdy kto ceni sobie słodko-kwaśną nutę kapusty połączoną z ostrym smakiem czosnku, powinien spróbować tego przepisu. Szybkość i łatwość przygotowania sprawiają, że jest to idealna propozycja na spragnione zdrowej kuchni dni. Doskonale komponuje się z pieczonym mięsem lub rybą, ale też świetnie smakuje solo, jako lekki lunch lub kolację. Dodatkowo, zawarte w kapuście witaminy i błonnik korzystnie wpływają na nasz organizm. Surówka z kapusty z czosnkiem – sposób na pyszne i zdrowe danie!
admin
Składniki:
- Skład:
- 2 kg kapusty
- 2 średnie marchwie
- 2 czerwone średnie papryki
- 0,5 główki nie za wielkiego czosnku
- Zalewa:
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki octu
- 2 łyżki soli
- 0,5 szklanki oleju
Surówka z kapusty z czosnkiem – jak zrobić?
-
1.
Kapustę, paprykę i czosnek pokroić drobniutko, marchew zetrzeć na tarce. Wymieszać. -
2.
Składniki na zalewę – oprócz oleju – zmieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać pokrojone warzywa i wymieszać. Odstawić na około 12 godzin. -
3.
Na drugi dzień, czyli po odstaniu, dodać olej i wymieszać. -
4.
Układać sałatkę w słoiki. Nie wekować. Można trzymać w lodówce około 2 miesięcy.
Surówka z kapusty z czosnkiem – dodatkowe informacje
Słoki z sałatką zakręcamy bez wekowania i trzymamy w lodówce lub innym chłodnym miejscu do dwóch miesięcy. Surówka smakuje trochę jak na świeżo a trochę jak konserwowa. Jeśli chodzi o czosnek to trzeba go wyczuć i wg uznania dodawać, jak ktoś lubi mniej to mniej jak ktoś lubi bardziej czosnkową to dodać więcej. Czas wykonania jest 30-40 minut ale trzeba dodać czas na odstanie najlepiej na noc lub rano robiąc na wieczór można układa.
Z porcji wychodzi około 10 słoików 0,5l.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami, czerwoną cebulą i jabłkiem
Następny przepis: Surówka z kiszonej kapusty do obiadu