Stulejarz

Stulejarz

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się jak smakuje prawdziwy, polski stulejarz? To staropolskie danie, które zyskuje na popularności w ostatnich latach, zaskakuje swoją menażerią smaków. Jego głównymi składnikami są mięso wieprzowe, boczniaki, boczek, cebula i pieczarki, tworzące harmonijną, satysfakcjonującą i wyjątkowo smaczną kombinację. Stulejarz jest zdecydowanie warty spróbowania, nie tylko z uwagi na jego klasyczne, wiejskie smaki, ale także dla doświadczenie czegoś nowego i nietuzinkowego. Takiego dania nie znajdziecie nigdzie indziej!

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 400 g mąki
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 15 g drożdży świeżych (7 g instant)
  • (ewentualnie zamiast powyższych, gotowy, świeży spód do pizzy)
  • opakowanie ulubionych kabanosów

Stulejarz – jak zrobić?

  1. KROK 1
    Drożdże rozpuszczam w wodzie z cukrem. Masło topię w rondelku i studzę. Wszystkie składniki mieszam. Przekładam na blat i wyrabiam.
  2. KROK 2
    Wkładam do miski i zostawiam do wyrastania na 30-45 min.
  3. KROK 3
    Wyjmuję, dzielę na dwie części. Na posypanym mąką blacie obie części rozwałkowuję na dość cienkie placki.
  4. KROK 4
    Na jednym placku w centymetrowych odległościach układam kabanosy, przerwy między nimi smaruje woda, aby ciasto lepiej się sklejało.
    Przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta lekko, dociskam przerwy miedzy kabanosami i rozdzielam je nożem tak, aby mięsko było dobrze owinięte ciastem. Po rozdzieleniu można je lekko uformować w dłoni. W przypadku gotowego ciasta kabanosiki zawijać w ciasto jak roladki.

Stulejarz – dodatkowe informacje

Dla leniwych własnoręcznie robione ciasto można zastąpić już gotowymi, świeżymi spodami do pizzy, które można znaleźć w sklepach typu Lidl, Biedronka 🙂 jeśli kabanosy są grube można przeciąć wzdłuż wtedy będzie więcej pyszności.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: STUDENCKI OMLET najprostszy na świecie
Następny przepis: Stworki ziemniaczane dla dzieci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode