Stulejarz
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się jak smakuje prawdziwy, polski stulejarz? To staropolskie danie, które zyskuje na popularności w ostatnich latach, zaskakuje swoją menażerią smaków. Jego głównymi składnikami są mięso wieprzowe, boczniaki, boczek, cebula i pieczarki, tworzące harmonijną, satysfakcjonującą i wyjątkowo smaczną kombinację. Stulejarz jest zdecydowanie warty spróbowania, nie tylko z uwagi na jego klasyczne, wiejskie smaki, ale także dla doświadczenie czegoś nowego i nietuzinkowego. Takiego dania nie znajdziecie nigdzie indziej!
admin
Składniki:
- 200 ml wody
- 400 g mąki
- 60 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 15 g drożdży świeżych (7 g instant)
- (ewentualnie zamiast powyższych, gotowy, świeży spód do pizzy)
- opakowanie ulubionych kabanosów
Stulejarz – jak zrobić?
- KROK 1
Drożdże rozpuszczam w wodzie z cukrem. Masło topię w rondelku i studzę. Wszystkie składniki mieszam. Przekładam na blat i wyrabiam. - KROK 2
Wkładam do miski i zostawiam do wyrastania na 30-45 min. - KROK 3
Wyjmuję, dzielę na dwie części. Na posypanym mąką blacie obie części rozwałkowuję na dość cienkie placki. - KROK 4
Na jednym placku w centymetrowych odległościach układam kabanosy, przerwy między nimi smaruje woda, aby ciasto lepiej się sklejało.
Przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta lekko, dociskam przerwy miedzy kabanosami i rozdzielam je nożem tak, aby mięsko było dobrze owinięte ciastem. Po rozdzieleniu można je lekko uformować w dłoni. W przypadku gotowego ciasta kabanosiki zawijać w ciasto jak roladki.
Stulejarz – dodatkowe informacje
Dla leniwych własnoręcznie robione ciasto można zastąpić już gotowymi, świeżymi spodami do pizzy, które można znaleźć w sklepach typu Lidl, Biedronka 🙂 jeśli kabanosy są grube można przeciąć wzdłuż wtedy będzie więcej pyszności.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: STUDENCKI OMLET najprostszy na świecie
Następny przepis: Stworki ziemniaczane dla dzieci