Strucla drożdżowa z makiem

Strucla drożdżowa z makiem

Szukasz klasycznego, domowego deseru na słodko? Przepis na struclę drożdżową z makiem to tradycyjna, przepyszna propozycja. To ciasto drożdżowe topione to marzenie każdego łasucha. Ciasto jest niesamowicie miękkie, a dzięki dodatkowi maku zyskuje wyjątkowy smak. Ta strucla drożdżowa z makiem jest idealna na weekendowe spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Czy jest coś lepszego niż domowe, własnoręcznie robione ciasto? Ta propozycja to cos więcej niż zwykły makowiec, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Każdy kęs to czysta przyjemność.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
  • 100g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • Masa makowa: 20 dag maku
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 białka
  • Lukier: 1 szklanka cukru pudru
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny
  • gorąca woda
  • dodatkowo: mieszanka keksowa

Strucla drożdżowa z makiem – jak zrobić?

  1. Ciasto: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać ciepłe mleko i cukier, wymieszać. Na stolnicę wysypać mąkę, wbić żółtka, wlać powoli roztwór z drożdży. Na końcu połączyć z roztopionym, ostudzonym masłem. Dokładnie zagnieść (ręcznie lub w misie miksera z hakiem) Ciasto będzie trochę tłuste. Następnie ciasto uformować w kulę, i wrzucić do miski lub garnka wypełnionego zimną wodą (kula z ciasta musi być całkowicie zanurzona). Gdy ciasto wypłynie (zajmie to ok. 20-30 minut) wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i ponownie zagnieść.
  2. Masa makowa: mak zaparzyć w gorącej wodzie. Ostudzony mak zmielić 2 razy przez maszynkę i połączyć z cukrem, bułką tartą, bakaliami oraz rozdrobnionymi orzechami. Następnie dodać żółtka, miód i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
  3. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na długość foremki (wyłożonej papierem do pieczenia), w której będziemy piec (u mnie dł.40 cm). Na rozwałkowane ciasto wyłożyć mak i zawinąć strucla (w roladę). Piec około 35-45 minut w temp. 180 st. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą i polać struclę. Smacznego:)

Strucla drożdżowa z makiem – dodatkowe informacje

* z braku czasu możemy użyć gotowej masy makowej z puszki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Strucla drożdżowa z jabłkami
Następny przepis: Strucla drożdzowa z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode