Strogonow z wołowina , papryką i pieczarkami
Zapraszamy do odkrycia aromatycznego strogonowa z wołowiną, papryką i pieczarkami. W naszym przepisie połączyliśmy smak kruchej wołowiny, chrupiącą paprykę i soczyste pieczarki, tworząc danie pełne bogatych aromatów. Strogonow to klasyczne rosyjskie danie z wołowiny, które zdobyło popularność na całym świecie. Nasza interpretacja tego popularnego specjału ma w sobie coś wyjątkowego. Ciepłe, delikatne i pełne smaku – taki jest nasz strogonow z pieczarkami i papryką. Idealny na rodzinne spotkanie lub przyjęcie dla przyjaciół. Tym razem do strogonowa dodajemy też paprykę i pieczarki, które doskonale uzupełniają smak wołowiny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram mięsa wołowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka mąki
- połowa słoiczka koncentratu pomidorowego
- słoiczek marynowanej papryki dwukolorowej
- 3 cebule
- 1/2 kilograma pieczarek
- pieprz
- sól
- tłuszcz
Strogonow z wołowiną, papryką i pieczarkami – jak zrobić?
-
1.
Wołowinę należy pokroić w grubsze paski. -
2.
Pieczarki umyć, osączyć i pokroić w paseczki. -
3.
Następnie paprykę i cebulę również pokroić w paski. -
4.
Na patelnię wyłożyć mięso i podsmażyć na tłuszczu. -
5.
Przełożyć mięso do rondla, podlać wodą i dusić. -
6.
Warzywa również podsmażyć na tłuszczu i dodać do mięsa razem z koncentratem pomidorowym. -
7.
Wymieszać wszystko, doprawić do smaku solą i pieprzem. -
8.
Gotowy strogonow zabielamy mieszanką wody i mąki.
xxxx – dodatkowe informacje
Strogonow z wołowiną, papryką i pieczarkami
–