Steki z udka kurczaka
Gotowanie domowego obiadu nie musi być trudne ani czasochłonne. Prosty i pyszny przepis na steki z udka kurczaka to idealna propozycja na rodzinny obiad. To pyszne danie, które zadowoli zarówno fanów mięsa, jak i tych, którzy poszukują nowych pomysłów na przygotowanie kurczaka. Mięso z udka kurczaka jest delikatne, soczyste i pełne smaku, a przygotowane w formie steków nabiera niepowtarzalnego charakteru. To danie, które można łatwo dostosować do swoich ulubionych dodatków, więc to nie tylko smaczny, ale i uniwersalny przepis. Z kolei prostota składników i wykonania czyni go idealnym na co dzień.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 4 pieczarki
- 5 plastrów sera żółtego
- papryka czerwona
- 2 łyżki majonezu
- przyprawa do kurczaka
- rama do smażenia
Steki z udka kurczaka – jak zrobić? – mięso z udek kurczaka przepisy
- Udka myjemy i luzujemy, przekrawamy nożem i wyciągamy kości tak aby powstał płat mięsa.
- Naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami masła i układamy mięso, mięso oprószamy przyprawą i smarujemy majonezem, całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut.
- Między czasie pieczarki ścieramy na tarce, paprykę kroimy w kosteczkę.
- Po 30 minutach wyciągamy mięso z piekarnika, układamy pieczarki, ser żółty oraz paprykę, wkładamy ponownie do piekarnika na 20 minut.
Steki z udka kurczaka – dodatkowe informacje
Danie podajemy z ziemniaczkami i surówką
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Steki wołowe duszone z suszonymi śliwkami i tymiankiem
Następny przepis: Steki ze schabu z masłem czosnkowym