Staropolski sos z suszonych grzybów
Podróżując w czasie, prosto do tradycyjnej staropolskiej kuchni, oto przepis na doskonały dodatek do Twojego obiadu – Staropolski sos z suszonych grzybów. Sos borowikowy z suszonych grzybów to prawdziwie aromatyczna gratka dla miłośników grzybowych smaków. Używając suszonych borowików, będziesz mógł doświadczyć niepowtarzalnego charakteru tego sosu, który jest idealny do podania zarówno z mięsem, jak i wersjami wegetariańskimi. Nic nie dodaje tak klasycznego polskiego akcentu do posiłku, jak wspaniały sos grzybowy. Odkryj ponownie ten unikalny smak w twojej kuchni.
admin
Składniki:
- szklanka suszonych grzybów
- duża cebula
- 2 łyżki masła (czubate)
- czubata łyżka mąki
- sól, pieprz
- woda
Staropolski sos z suszonych grzybów – jak zrobić?
- Suszone grzyby wkładamy do małego garnuszka, zalewamy 3 szklankami wody. Wkładamy całą cebulę (nie kroimy) i gotujemy aż grzyby będą miękkie. Po tym czasie wyławiamy grzyby i cebulę, cebulę wyrzucamy, a grzyby mielimy w maszynce lub w rozdrabniaczu. Na maśle robimy zasmażkę z mąką, rozprowadzamy ją wywarem z grzybów i dodajemy całość do garnuszka. Wrzucamy do sosu rozdrobnione grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.
Staropolski sos z suszonych grzybów – dodatkowe informacje
Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz, pt. „Kuchnia polska”. Sos borowikowy z suszonych borowików, sos borowikowy z suszonych grzybów, sos grzybowy suszone grzyby, sos z suszonych borowików. Sos jest odpowiedni do pieczonych mięs, do kotletów, polewam nim nawet wigilijne gołąbki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Staropolski bigos z wędzoną śliwką
Następny przepis: Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni