SPECJAL PODLASIA MARCINEK LANY

SPECJAL PODLASIA MARCINEK LANY

Jeśli jesteś fanem tradycyjnych smaków polskiej kuchni, przepis na specjal podlasia – marcinek lany, jest jak znalazł dla ciebie. To wyjątkowe ciasto spotykane głównie na Podlasiu, jest przepisywane z pokolenia na pokolenie, a jego charakterystyczny, uwielbiany smak przeniesie Cię w czasie prosto do domu babci. Ciasto marcinek lany sprawdzi się nie tylko jako domowy deser na co dzień, ale również jako oryginalne ciasto na święta czy inne rodzinne imprezy. Zaskocz swoją rodzinę i znajomych oryginalnym smakiem tego wspaniałego ciasta.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • roztopiona ostudzona margaryna
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 litra śmietanki kremowej
  • 0,5 litra śmietanki 18%
  • opakowanie Śnieżki
  • odrobina soku z cytryny

Specjal podlasia marcinek lany – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. WSZYSTKIE SKLADNIKI LACZE ZE SOBA ZA POMOCA MIKSERA, POWINNO WYJSC CIASTO O KONSYSTENCJI CIUT GESTRZEJ NIZ NALESNIKOWE. W OKRAGLEJ BLASZCE WYLEWAM CIENKA WARSTWE CIASTA I PIEKE NA CIEMNO ZLOTY KOLOR W 180 STOPNIACH I TAK DO WYKORZYSTANIA CIASTA U MNIE FORMA 20 CM WYSZLO 12 PLACKOW UBIJAM SMIETANY ZE SNIEZKA I SOKIEM Z CYTRYNY I PRZEKLADAM KREMEM ZIMNE PLACKI CALE CIASTO OBSMAROWUJE SMIETANA I OBSYPUJE BULKA TARTA DEKORUJE ZA POMOCA SZABLONU I SITKA KAKAO

Specjal Podlasia Marcinek Lany – Dodatkowe informacje

Placki lepiej piec na papierze niż w natłuszczonej blaszce. Zamiast śmietany można jako kremu użyć gotowanej masy serowej, będzie to Marcinek serowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spanakopita, czyli ciasto filo z nadzieniem szpinakowo-serowym
Następny przepis: Spring rolls z kurczakiem na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode