Spaghetti z boczkiem i brokułem w sosie śmietanowym
Jeżeli karpaccio i inne „wysublimowane” dania nie są dla Ciebie, spaghetti na pewno Ci przypasuje. Ten klasyczny makaron jest doskonałym wyborem dla każdego wielbiciela włoskiej kuchni. A co jeśli dodać do niego pysznego boczku i zdrowego brokułu? Otrzymujemy przepis na doskonałe, pełne smaku Spaghetti z boczkiem i brokułem w sosie śmietanowym. To połączenie, które ucieszy podniebienia wszystkich poszukiwaczy oryginalnych i zarazem tradycyjnych smaków. Przygotowanie tej potrawy to nie tylko satysfakcja dla smaku, ale i aromat, który wypełni całe nasze mieszkanie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g spaghetti
- Sos:
- 150 g wędzonego boczku
- 1/2 średniego brokuła
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek startego sera cheddar
- 500 ml płynnej śmietany 18%
- sól (opcjonalnie) do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka oleju
Spaghetti z boczkiem i brokułem w sosie śmietanowym – jak zrobić?
- W głębokiej patelni rozgrzać olej.
- Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojony w słupki boczek i smażyć do czasu, aż boczek będzie zarumieniony i chrupiący.
- Brokuł ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
- Odcedzić brokuł i zahartować zimną wodą.
- Do boczku dolać śmietanę, dodać posiekany czosnek i tymianek.
- Gotować na wolnym ogniu do zagęszczenia się sosu.
- Na końcu dodać starty cheddar i brokuła.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
- Odcedzony makaron dodać do sosu i wymieszać.
- Podawać od razu po przygotowaniu, posypany startym serem cheddar.
Spaghetti z boczkiem i brokułem w sosie śmietanowym – dodatkowe informacje
Danie możecie przygotować z dowolnym, ulubionym makaronem. Danie przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.