Spaghetti alla carbonara z ciecierzycą

Spaghetti alla carbonara z ciecierzycą

Czy jesteś wegetarianinem z wielką tęsknotą za smakiem pysznego spaghetti alla carbonara? Ten przepis zaspokoi twoje pragnienia, nie naruszając twoich zasad żywieniowych. Spaghetti alla carbonara z ciecierzycą to smakowite i zdrowe danie, które zachowuje klasyczny, kremowy charakter carbonary, jednocześnie zastępując tradycyjne składniki wegetariańskimi odpowiednikami. Ciecierzyca dodaje białka i struktury, co czyni ten obiad nie tylko pysznym i pożywnym, ale i połączeniem różnorodnych smaków i faktur. Ciesz się klasycznym daniem kuchni włoskiej, które zyskało nową, wegetariańską odsłonę.

Składniki:

  • 20 dag makaronu spaghetti
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 40 dag ciecierzycy ze słoika
  • 1 łyżka oliwy
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • bazylia suszona według uznania
  • papryka mielona słodka według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • czosnek suszony według uznania

Spaghetti alla carbonara z ciecierzycą – jak zrobić?

  1. 1.
    Zaczynamy od ciecierzycy: Dokładnie odsączoną ciecierzycę z zalewy mieszamy z oliwą oraz ziołami i przyprawami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni, aż będzie chrupiąca, od czasu do czasu ją mieszamy. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, moja piekła się tak około 30 minut.
  2. 2.
    Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Jajko i żółtka roztrzepujemy w większej misce, dodajemy sól, pieprz i czosnek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i od razu gorący przekładamy do roztrzepanych jajek, mieszamy bardzo dokładnie, uważamy, żeby nie zrobić jajecznicy, dodajemy ser i połowę ciecierzycy i ponownie mieszamy, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Nakładamy na talerze i posypujemy resztą ciecierzycy.
  3. 3.
    Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.

xxxx – dodatkowe informacje

Porcja dla 3 osób.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SPAGHETTI al POMODORO (SPAGHETTI z SOSEM POMIDOROWYM)
Następny przepis: Spaghetti al limone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode