Spaghetti alla carbonara z ciecierzycą
Czy jesteś wegetarianinem z wielką tęsknotą za smakiem pysznego spaghetti alla carbonara? Ten przepis zaspokoi twoje pragnienia, nie naruszając twoich zasad żywieniowych. Spaghetti alla carbonara z ciecierzycą to smakowite i zdrowe danie, które zachowuje klasyczny, kremowy charakter carbonary, jednocześnie zastępując tradycyjne składniki wegetariańskimi odpowiednikami. Ciecierzyca dodaje białka i struktury, co czyni ten obiad nie tylko pysznym i pożywnym, ale i połączeniem różnorodnych smaków i faktur. Ciesz się klasycznym daniem kuchni włoskiej, które zyskało nową, wegetariańską odsłonę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 20 dag makaronu spaghetti
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 40 dag ciecierzycy ze słoika
- 1 łyżka oliwy
- 10 dag sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- bazylia suszona według uznania
- papryka mielona słodka według uznania
- oregano suszone według uznania
- czosnek suszony według uznania
Spaghetti alla carbonara z ciecierzycą – jak zrobić?
-
1.
Zaczynamy od ciecierzycy: Dokładnie odsączoną ciecierzycę z zalewy mieszamy z oliwą oraz ziołami i przyprawami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni, aż będzie chrupiąca, od czasu do czasu ją mieszamy. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, moja piekła się tak około 30 minut. -
2.
Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Jajko i żółtka roztrzepujemy w większej misce, dodajemy sól, pieprz i czosnek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i od razu gorący przekładamy do roztrzepanych jajek, mieszamy bardzo dokładnie, uważamy, żeby nie zrobić jajecznicy, dodajemy ser i połowę ciecierzycy i ponownie mieszamy, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Nakładamy na talerze i posypujemy resztą ciecierzycy. -
3.
Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.
xxxx – dodatkowe informacje
Porcja dla 3 osób.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SPAGHETTI al POMODORO (SPAGHETTI z SOSEM POMIDOROWYM)
Następny przepis: Spaghetti al limone