Sosy ostry i czosnkowy

Sosy ostry i czosnkowy

Kiedy masz ochotę na coś pikantnego, ten przepis na ostre sosy – czosnkowy i z pieprzem Cayenne – jest doskonałym rozwiązaniem. Oba salsy są wyraziste, przyprawione i pełne smaku. Czosnkowy sos jest idealny do nachosów, tacos lub do dowolnego dania, które wymaga dodatku świeżego i pikanckiego sosu. Z kolei sos z pieprzem Cayenne jest tak ostry i aromatyczny, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryb. Podawaj te sosy na spotkaniu z przyjaciółmi i zaskocz ich wyjątkowym smakiem! Składniki są łatwo dostępne, pieprz Cayenne możesz zakupić nawet w Biedronce.

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 mały jogurt bądź śmietana
  • 4 papryczki (ja użyłam peperoni)
  • 4 ząbki czosnku
  • Pieprz cayenne
  • Sól i pieprz

Sosy ostry i czosnkowy – jak zrobić?

  1. Sos czosnkowy:

    Prosta sprawa, każdy już próbował, a ja robię go tak: czosnek przeciskamy przez praskę (można też drobno pokroić) i wrzucamy do miseczki z 2 łyżkami majonezu. Czekam aż się „przeżre” w lodówce około 20 minut i dopiero wtedy wlewamy połowę jogurtu i pieprzu odrobinę. Ucieramy na jednolitą masę.
  2. Sos ostry:

    Papryczkę wydrążamy z pestek i kroimy w kosteczkę tak drobną jak przy czosnku (dla leniwych polecam blender). Przekładamy drugą połową majonezu, dosypujemy soli i pieprzu cayenne (w zależności od tego, jak gorzka jest papryczka dosypujemy przypraw). Najlepiej tak jak wcześniej poczekać 20 min, potem jogurcik i ucieramy.

Sosy ostry i czosnkowy – dodatkowe informacje

Oba sosy będą najmocniej smakować na dzień następny. Czas oczekiwania 20 minut nie jest konieczny, natomiast osobiście wolę poczekać albo zrobić to wcześniej niż potrawę do której robię sos.

Może niektórych to dziwić ale wyrzucam pestki papryczek przy sosie- zastępuję pieprzem cayenne, ale dla osób lubiących bardzo mocne wrażenia polecam je zostawić w sosie 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos grzybowy z podgrzybków
Następny przepis: Spaghetti 4 sery z brokułami i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode