Sos waniliowy do szarlotki
Chcesz dodać swojej szarlotce wyjątkowego smaku? Proszę bardzo, prezentujemy idealny przepis na sos waniliowy! Ten aromatyczny dodatek doda twojemu ciastu nowego wymiaru, sprawiając, że stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Sos waniliowy doskonale komponuje się nie tylko z tradycyjną_szarlotką, będącą jednym z ulubionych deserów Anny Starmach, ale także z naleśnikami, które tej słodkości nie mogą się oprzeć. Ten przepis na sos waniliowy sprawi, że twoje gotowanie stanie się jeszcze bardziej kreatywne, a ty z łatwością odkryjesz nowe smaki. Spróbuj więc sosu waniliowego do szarlotki i przekonaj się, jak wiele potrafi dodać twoim wypiekom.
admin
Składniki:
- 250 ml mleka o zawartości tłuszczu 2%
- 2 żółtka
- 35 g cukru pudru
- 5 g cukru z prawdziwą wanilią firmy KOTANYI
- pół laski wanilii
Sos waniliowy do szarlotki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Mleko zagotuj z połową cukru pudru, cukru waniliowego i przekrojoną połową laską wanilii (ziarenka wcześniej wybierz i dodaj do mleka).
- Żółtka wymieszaj z cukrem pudrem. Kiedy mleko się zagotuje, odstaw na chwilę garnek z ognia, by temperatura mleka trochę opadła. Dodaj kilka łyżeczek gorącego mleka do jajek z cukrem i wymieszaj wszystko dokładnie, następnie stopniowo dolewaj tak zahartowane żółtka, do ponownie podgrzewanego mleka. Podgrzewaj, aż składniki ładnie się połączą i masa nabierze konsystencji sosu. Nie można dopuścić by sos się zagotował, ponieważ wtedy żółtka się zetną.
xxxx – dodatkowe informacje
Mniej doświadczeni mogą dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do cukru i jajek. Mleko z żółtkami podgrzewajmy najpierw na małym ogniu a potem delikatnie możemy zwiększyć temperaturę pilnując, by nie doszło do zagotowania sosu. Sos świetnie pasuje również do lodów.