Ciasto Ikar

Ciasto Ikar

Ciasto Ikar to wyjątkowy deser, którego receptura przeniesie Cię w kulinarną podróż pełną niezwykłych smaków. Wyjątkowość tego przepisu polega na harmonijnym połączeniu składników, które w swojej prostocie tworzą coś niezwykle wykwintnego i pysznego. Delikatne, ale jednocześnie intensywne w smaku, to ciasto rozpływa się w ustach, pozostawiając po sobie długotrwałe wrażenie. Wykorzystanie tylko najwyższej jakości składników zapewnia niezapomniane walory smakowe. Receptura Ciasta Ikar to nie tylko doskonałe połączenie tradycji z nowoczesnością, ale także wyzwanie dla wszystkich miłośników pieczenia, które chcą spróbować czegoś nowego i niepowtarzalnego.

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • Ciasto ciemne:
  • 20 dag Margaryny
  • 3/4 szkl cukru kryształu
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szkl Mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto kokosowe:
  • 3 białka
  • 10 dag cukru kryształu
  • 15 dag Kokosu
  • Krem:
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • Cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • kostka margaryny
  • sok z cytryny
  • 3 batony „IKAR”

Ciasto ikar – jak zrobić?

  1. Ciasto biszkoptowe:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka i olej, przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Wylewamy na blachę. Rzucamy 3 razy o podłogę z wysokości ok 20cm. Pieczemy ok 20 minut w 180’C. Po wyjęciu z piekarnika znów rzucamy o podłogę 3 razy. Zostawiamy do ostudzenia.
  2. Ciasto ciemne:
    Kakao, cukier, margarynę, wodę zagotować. Do ostudzonej masy dodać żółtka, mąkę, proszek. Na końcu dodać pianę z białek.

    Ciasto kokosowe:
    Białka ubić, dodać cukier, a na końcu kokos.

    Wykładać na blaszkę łyżką na przemian ciasto ciemne i ciasto kokosowe. Upiec w temp 180’C przez ok 45-50 min. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.

  3. Krem:
    Mleko, cukry zagotować, żółtka roztrzepać z mąką, oraz odrobiną mleka i mieszając wlewać na gotujące się mleko. Wystudzony krem utrzeć z margaryną i podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać sok z cytryny. Batoniki rozpuścić na małym ogniu z 2-3 łyżkami mleka i przestudzone dodać do drugiej masy.
  4. Przełożyć placki:
    ciasto ciemne z kokosem – krem ikar – biszkopt – krem cytrynowy – ciasto ciemne z kokosem – polewa

Ciasto Ikar – dodatkowe informacje

blaszka 25×25


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos waniliowy do szarlotki
Następny przepis: Ikarek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode