Sos tysiąca wysp
Sos tysiąca wysp to wyjątkowe połączenie smaków, idealne do sałatek, burgerów czy innych dań, które wymagają dodatkowego wyrazu. Główne składniki to ketchup i majonez, które dają sosowi charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Ten sos jest nie tylko łatwy do przygotowania, ale również bardzo wszechstronny, pasujący do wielu różnych potraw. Wyjątkowy smak sosu z keczupu i majonezu stanowi, że doskonale komponuje się zarówno z grillowanym mięsem, jak i warzywami. Sos tysiąca wysp to idealny sposób na dodanie wyrazistego posmaku do najprostszych dań, dodający smaku i pasji każdemu posiłkowi.”
admin
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 czubata łyżeczka musztardy chrzanowej
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ostra papryka wg uznania
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- szczypta kurkumy
Sos tysiąca wysp – jak zrobić?
- Do miseczki dodajemy majonez, ketchup, śmietanę oraz musztardę. Mieszamy dokładnie składniki. Następnie dodajemy sół, pieprz, ostrą paprykę, pieprz ziołowy i kurkumę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników. Dokładnie wszystko mieszamy.
- Sos przechowujemy w lodówce.
- Sos możemy podawać do wielu dań.
Smacznego 😉
Sos tysiąca wysp – dodatkowe informacje
Sos tysiąca wysp jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Można go przygotować z połączenia keczupu i majonezu lub samych tych dwóch składników. Sos ten ma charakterystyczny smak i czasami jest nazywany także sosem z keczupu lub sosem z majonezu i ketchupu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos truskawkowy do naleśników i deserów
Następny przepis: Sos tzatziki