Sos szczypiorkowy do młodych ziemniaczków
Oto przepis na powalający na kolana sos szczypiorkowy, który jest idealnym dodatkiem do młodych ziemniaków. Ten kremowy, ziołowy sos wykorzystuje świeży szczypiorek aby podkreślić prostotę i delikatny smak młodych ziemniaczan. Jest on wyrazisty, ale nie przytłacza smaku ziemniaków. Składniki są proste, ale efekt jest nieziemski. Jedno jest pewne – ten sos podbije serca wszystkich miłośników ziemniaków i stanie się nieodłącznym elementem waszych letnich obiadów. Spróbujcie go także jako dip do warzyw czy smażonych paluszków. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnego masła czosnkowego czy majonezu. Czas na danie, które z pewnością zachwyci wszystkie podniebienia!
admin
Składniki:
- duży pęczek świeżego szczypiorku (w przepisie użyto pęczka składającego się z 18 sztuk)
kawałek masła lub margaryny
250ml śmietany Łaciata 18% do zup i sosów
sól i pieprz do smaku
Sos szczypiorkowy do młodych ziemniaczków – jak zrobić?
-
1.
Szczypiorek płuczemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, drobno siekamy. Podsmażamy w niewielkim garnku na maśle lub margarynie przez ok. 5 minut. Następnie do szczypiorku wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania. Sos gotujemy do zgęstnienia często mieszając, ok. 5 – 6 minut.
Sos szczypiorkowy do młodych ziemniaczków – dodatkowe informacje
Sos do młodych ziemniaków możemy również wykorzystać do polania różnego rodzaju mięs.