Sos serowy

Sos serowy

Eksplorując proste, ale smaczne dodatki do dań, warto poznać przepis na sos serowy. Jest to niezwykle wszechstronny dodatek, idealny do frytek, nachos czy warzyw. Sos z żółtego sera mimo swojej prostoty potrafi dodać każdemu daniu wyjątkowej głębi smaku i kremowej konsystencji. Aromatyczny, delikatnie ostry i niezwykle wyrazisty – taki jest sos serowy, który możemy przygotować według tego przepisu. Dzięki jego uniwersalności, każdy z nas ma okazję przenieść swoje kulinarne doświadczenia na zupełnie nowy poziom smaków. Dowiedz się, jak zrobić sos serowy do frytek i zaskocz bliskich swoimi umiejętnościami.

Składniki:

  • 150 g sera żółtego (dowolny, może być cheddar, gouda, rycki,… nadaje się każdy)
  • 100g serka topionego śmietankowego
  • 3 plasterki sera tostowego
  • 150 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie 0,25 łyżeczki kurkumy (nadaje intensywniejszy kolor)

Sos serowy – jak zrobić?

  1. Ser żółty ucieramy lub kroimy w plasterki.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu, aż sos nie nabierze aksamitnej, kremowej konsystencji.
  3. Podajemy na gorąco, smacznego!

Sos serowy jest idealnym dodatkiem do frytek. Możesz go wykorzystać jako polewę lub dip. Jest to prosty i smaczny sposób na przygotowanie sosu serowego.

Sos serowy – dodatkowe informacje

Gdy sos serowy z żółtego sera ostygnie, pojawiają się w nim grudki. Znikną one przy ponownym podgrzaniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos serowo-pieczarkowy
Następny przepis: Sos serowy do nachos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode