Sos beszamelowy z koperkiem

Sos beszamelowy z koperkiem

Kulinarne eldorado to nie tylko skomplikowane dania, które zawierają niezliczone składniki, ale także proste sosy, które nadają potrawom wyjątkowe smaki. Taki jak nasz sos beszamelowy z koperkiem. Sos beszamelowy, znany także jako sos biały, jest klasycznym dodatkiem do wielu dań – od lasagne po zapiekanki czy makarony. Nasz dodatek ziela kopru doda sosowi świeżego, ziołowego smaku. Klucz do osiągnięcia idealnej konsystencji i pełnej głębi smaku to użycie sosu beszamelowego w proszku, który gwarantuje idealną proporcję składników. Niezależnie od okoliczności, ten aromatyczny sos stanie się podstawą wielu wyśmienitych dań.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • koperek

Sos beszamelowy z koperkiem – jak zrobić?

  1. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i szybko mieszamy.
  2. Następnie dodajemy mleko i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
  3. Na koniec dodajemy przyprawy, według smaku oraz koperek.

Sos beszamelowy z koperkiem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i szybko mieszamy.
  2. Następnie dodajemy mleko i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
  3. Na koniec dodajemy przyprawy, według smaku oraz koperek.

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast koperku można dodać podsmażone pieczarki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos beszamelowy
Następny przepis: Sos chrzanowo-żurawinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode