Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej, choć z powodzeniem korzystają z niego kucharze na całym świecie. Jego delikatny smak i aksamitna konsystencja czynią go idealnym dodatkiem do różnych potraw. Znajdziecie tu dwie wersje tego sosu – sos beszamelowy z żółtkiem i sos beszamelowy ze śmietaną. Z żółtkiem doskonale sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek czy lasagne, dodając lekkości i niepowtarzalnego smaku. Z kolei wersja ze śmietaną stanowi doskonałe dopełnienie dan na bazie ryb, zapewniając jedwabistą fakturę i subtelne podkreślenie smaku głównego składnika. Każdy z tych sosów doskonale sprawdzi się w roli bazy dla innych, bardziej skomplikowanych sosów.

Składniki:

  • 100g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml. mleka
  • 20 ml śmietany kremowej 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz świeżo mielony
  • żółtko

Sos beszamelowy – jak zrobić?

  1. SKŁADNIKI 1.
    Wszystkie składniki na sos powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. sos 2.
    Masło umieszczamy w garnku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy tak aby masło się nie spaliło. Wsypuję mąkę na rozgrzany tłuszcz i energicznie mieszamy rózgą, aż nam się składniki połączą. Od razu gdy uzyskamy gładką masę wlewamy stopniowo część mleka ze śmietana.
  3. sos 3.
    Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna bryła. Sos cały czas mieszam na małym ogniu, aż się nam zagęści do konsystencji gęstej śmietany. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy żółtko. Mieszamy i od razu polewamy potrawę.

Sos beszamelowy – dodatkowe informacje

Do sosu beszamelowego można dodać chrzan lub musztardę, aby uzyskać inny smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sos biały (beszamel)
Następny przepis: Sos beszamelowy z koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode