Sola w zalewie octowej
Oto przepis na klasyczną rybę – Solę w zalewie octowej. Idealny wariant dla tych, którzy poszukują nieco odmiennej wersji przygotowania ryby. Sola, ceniona przez koneserów za swoje delikatne i wykwintne mięso, w połączeniu z intensywną nutą octu, sprawia, że dish ten to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Warto wspomnieć, że sola jest także łatwo dostępna oraz posiada wiele białka i mało kalorii. Niniejszy przepis to gwarantowany sukces zarówno na codziennej kolacji, jak i eleganckim przyjęciu. Pamiętajmy, że opinie miłośników ryb potwierdzają, że to jedna z najlepszych opcji dla każdego smakosza.
admin
Składniki:
- 1 kg filetów z soli
- sól, pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia
- Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
Sola w zalewie octowej – jak zrobić?
-
1.
Filety z soli jeśli mrożone rozmrozić w mleku,oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki ok 7cm.
Każdy kawałek ryby panierować w mące.
Na patelni rozgrzać olej smażyć filety na rumiano z obu stron.
-
2.
Składniki na zalewę zagotować razem-odstawić do wystudzenia.
-
3.
W naczyniach układać ryby (mogą być to duże słoje) dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać zimną zalewą.
-
4.
Ryby odstawić na 12h (na noc) do dokładnego przegryzienia się smaków.
Podawać wyjęte z zalewy octowej.
Słowa kluczowe: ryba sola opinie
Sola w zalewie octowej – dodatkowe informacje
Do przygotowania potrawy możemy użyć dowolnych rodzajów ryby, ważne by były bez ości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sok z wiśni na zimę
Następny przepis: Soljanka ze wschodu rodem