Sola w zalewie octowej

Sola w zalewie octowej

Oto przepis na klasyczną rybę – Solę w zalewie octowej. Idealny wariant dla tych, którzy poszukują nieco odmiennej wersji przygotowania ryby. Sola, ceniona przez koneserów za swoje delikatne i wykwintne mięso, w połączeniu z intensywną nutą octu, sprawia, że dish ten to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Warto wspomnieć, że sola jest także łatwo dostępna oraz posiada wiele białka i mało kalorii. Niniejszy przepis to gwarantowany sukces zarówno na codziennej kolacji, jak i eleganckim przyjęciu. Pamiętajmy, że opinie miłośników ryb potwierdzają, że to jedna z najlepszych opcji dla każdego smakosza.

Składniki:

  • 1 kg filetów z soli
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe

Sola w zalewie octowej – jak zrobić?

  1. 1.

    Filety z soli jeśli mrożone rozmrozić w mleku,oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki ok 7cm.

    Każdy kawałek ryby panierować w mące.

    Na patelni rozgrzać olej smażyć filety na rumiano z obu stron.

  2. 2.

    Składniki na zalewę zagotować razem-odstawić do wystudzenia.

  3. 3.

    W naczyniach układać ryby (mogą być to duże słoje) dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać zimną zalewą.

  4. 4.

    Ryby odstawić na 12h (na noc) do dokładnego przegryzienia się smaków.

    Podawać wyjęte z zalewy octowej.

Słowa kluczowe: ryba sola opinie

Sola w zalewie octowej – dodatkowe informacje

Do przygotowania potrawy możemy użyć dowolnych rodzajów ryby, ważne by były bez ości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sok z wiśni na zimę
Następny przepis: Soljanka ze wschodu rodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode