Sok z wiśni na zimę

Sok z wiśni na zimę

Z zasobów lata warto skorzystać i przygotować przepyszny sok z wiśni na zimę. Ten klasyczny, domowy przepis to cudowne połączenie smaku i zdrowia. Wiśnie, będące wspaniałym źródłem witamin, spowalniają proces starzenia się skóry, a przede wszystkim doskonale smakują. Samodzielnie przyrządzony sok z wiśni to gwarancja braku sztucznych dodatków i konserwantów. Jednak prostota przygotowania nie oznacza braku wyzwań, musisz bowiem dokonać pasteryzacji soku z wiśni, aby zachować jego wartości przez długie miesiące. To sztuka kulinarna, którą warto opanować, zwłaszcza że pozwoli Ci cieszyć się smakiem lata nawet w środku zimy.

Składniki:

  • 1 kilogram wiśni
  • 0,7 kilograma cukru

Sok z wiśni na zimę – jak zrobić?

  1. Wiśnie umyj, osusz oraz wydryluj
  2. Wrzuć do garnka i cały czas mieszając praż ok 10 minut. Dodaj cukier i 1/3 szklanki wody.
  3. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, do momentu rozpuszczenia cukru i puszczenia soku.
  4. Sok z wiśni przelej do słoików, pasteryzuj ok 15 min

Słowa kluczowe: pasteryzacja soku z wiśni

Sok z wiśni na zimę – dodatkowe informacje

Wiśnie przełóż do słoików i zapasteryzuj


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sok z selerem naciowym
Następny przepis: Sola w zalewie octowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode