sojowe kotlety mielone

sojowe kotlety mielone

Przedstawiamy przepis na pyszne sojowe kotlety mielone. Jest to idealna propozycja dla osób poszukujących alternatyw dla mięsa. Dzięki swojej teksturze i intensywnym smaku, te kotlety z soi z pewnością zadowolą zarówno wegan, wegetarian, jak i zapalonych mięsożerców poszukujących alternatyw na posiłek. Wykorzystanie soi jako głównego składnika nie tylko nadaje kotletom miękką, ale jednocześnie satysfakcjonującą konsystencję, ale również przyczynia się do podkreślenia głębi smaku. Przepisy z soją są niezwykle zdrowe i wartościowe, dzięki czemu nasze kotlety sojowe stanowią doskonałą propozycję na zdrowy i smaczny posiłek.

Składniki:

  • 12 kotletów sojowych
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 czerstwej bułki/kromka chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • przyprawa do gyrosa/do dań z fasoli
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Sojowe kotlety mielone – jak zrobić?

  1. 1.

    Kotlety sojowe moczymy w bulionie lub wodzie z sosem sojowym/solą przez 4 minuty.

  2. 2.

    Pieczywo moczymy przez chwilę w wodzie, odciskamy nadmiar płynu.

  3. 3.

    Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.

  4. 4.

    Kotlety kroimy na małe kawałki i razem z bułką miksujemy 2-3 razy wkładając do naczynia pracujący blender.

  5. 5.

    Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i lepimy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Sojowe kotlety mielone – dodatkowe informacje

Najlepszym sposobem na przygotowanie kotletów sojowych jest nie mielenie, lecz częściowe zmiksowanie składników za pomocą blendera, aby nie uzyskać zbyt gładkiej masy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sodziaki
Następny przepis: Sok aroniowy z przyprawami korzennymi, imbirem i miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode