sojowe kotlety mielone
Przedstawiamy przepis na pyszne sojowe kotlety mielone. Jest to idealna propozycja dla osób poszukujących alternatyw dla mięsa. Dzięki swojej teksturze i intensywnym smaku, te kotlety z soi z pewnością zadowolą zarówno wegan, wegetarian, jak i zapalonych mięsożerców poszukujących alternatyw na posiłek. Wykorzystanie soi jako głównego składnika nie tylko nadaje kotletom miękką, ale jednocześnie satysfakcjonującą konsystencję, ale również przyczynia się do podkreślenia głębi smaku. Przepisy z soją są niezwykle zdrowe i wartościowe, dzięki czemu nasze kotlety sojowe stanowią doskonałą propozycję na zdrowy i smaczny posiłek.
admin
Składniki:
- 12 kotletów sojowych
- 1 średnia cebula
- 1/2 czerstwej bułki/kromka chleba
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki mąki
- przyprawa do gyrosa/do dań z fasoli
- majeranek
- sól, pieprz
- bułka tarta
Sojowe kotlety mielone – jak zrobić?
-
1.
Kotlety sojowe moczymy w bulionie lub wodzie z sosem sojowym/solą przez 4 minuty.
-
2.
Pieczywo moczymy przez chwilę w wodzie, odciskamy nadmiar płynu.
-
3.
Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
-
4.
Kotlety kroimy na małe kawałki i razem z bułką miksujemy 2-3 razy wkładając do naczynia pracujący blender.
-
5.
Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i lepimy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Sojowe kotlety mielone – dodatkowe informacje
Najlepszym sposobem na przygotowanie kotletów sojowych jest nie mielenie, lecz częściowe zmiksowanie składników za pomocą blendera, aby nie uzyskać zbyt gładkiej masy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sodziaki
Następny przepis: Sok aroniowy z przyprawami korzennymi, imbirem i miodem