Sodziaki

Sodziaki

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni smak prawdziwej kuchni podkarpackiej, nie może Ci zabraknąć w menu placków sodziaków. To pyszne, klasyczne danie, które często podawane jest jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie. Sodziaki są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i delikatne. Ich niepowtarzalny smak pochodzi od charakterystycznego składnika, jakim jest boczek, który dodaje danie wyrazistości. Placki sodziaki są proste w przygotowaniu i zawsze smakują tak samo dobrze. Idealne na rodzinny obiad lub nieformalne spotkanie z przyjaciółmi, doskonale smakują z ulubionym sosem czy dodatkami.

Składniki:

  • -1 kubek jogurtu naturalnego (370 g)
  • -3 szklanki mąki + 1 łyżka
  • -łyżeczka sody oczyszczonej
  • -półtorej płaskiej łyżeczki soli
  • -olej roślinny do smażenia
  • -mąka do podsypywania

Sodziaki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy sodę i sól, dodajemy zsiadłe mleko i mieszamy. Zsiadłe mleko zagniatamy z mąką na takie ciasto, aby odchodziło od ręki i dało się wałkować. Stolnicę posypujemy obficie mąką, wałkujemy cienkie placki, kroimy i smażymy na oleju (oleju tyle żeby był równo z plackami na patelni, uzupełniamy go co jakiś czas). Jemy na ciepło lub zimno.

Sodziaki – dodatkowe informacje

Używamy dużo mąki do wałkowania. Ciasto z czasem rozrzedza się więc jeżeli będzie ciężko je wałkować nie zagniatamy go ponownie z mąką, ale uzupełniamy ją podczas wałkowania. Ciasto jest mięciutkie więc wałkowanie i smażenie idzie szybko. Placki rosną. Smażymy je z dwóch stron na brązowy kolor.

Olej najpierw porządnie rozgrzewamy, potem ogień zmniejszamy i smażymy. Ustawiamy taki ogień żeby placki ładnie rosły i smażyły się, ale nie zbyt szybko (bo nie zdążą wyrosnąć zanim się usmażą). Nie jest to minimalny ogień.

Czasem je smażę w formie paluszków i moim znajomym sodziaki bardzo smakują jako przekąska do piwa:)

Jeżeli mamy inne rozmiary kubka z zsiadłym mlekiem albo własne zsiadłe mleko to ciasto wyrabiamy w ten sposób, że najpierw dajemy mleko, a potem odpowiednią ilość mąki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Soczysty Schab Pieczony w Rękawie
Następny przepis: sojowe kotlety mielone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode