Soczysty filet z indyka w musztardowej skorupce pieczony na soli
Soczysty filet z indyka w musztardowej skorupce pieczony na soli to jedno z najsmaczniejszych form przygotowania tego mięsa. Królujący w tym przepisie indyk jest niezwykle soczysty, dzięki pieczeniu go na soli. Musztardowa skorupka dodaje mu natomiast wyrazistego smaku i chrupkości. W połączeniu z wybranymi przyprawami, otrzymamy danie, które wprowadzi do naszej kuchni wyjątkowy klimat. Idealny wybór na rodzinny obiad czy też uroczystą kolację – satysfakcja gwarantowana. Przygotuj więc soczystego fileta z indyka pieczonego właśnie w ten sposób i poczuj niezwykłą symfonię smaków na swoim talerzu!
admin
Składniki:
- 1,5 kg fileta z indyka
- 0,5 – 0,7 kg soli
- słoiczek musztardy francuskiej ostrej
- składniki marynaty:
- 2 łyżeczki płaskie soli
- jedna/czwarta łyżeczki pieprzu kolorowego (świeżo mielonego)
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- tyle samo ostrej
- suszone zioła – u mnie była to mieszanka 7 ziół do sałatek
- suszonych – zioła dodajemy według uznania
- 4 łyżki oleju
Soczysty filet z indyka w musztardowej skorupce pieczony na soli – jak zrobić?
-
1.
Filet z indyka należy umyć i osuszyć.
Skladniki marynaty należy połączyć i nacierać nimi filet z indyka.
Odstawić na 10-12 godzin. -
2.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią sól tak, aby nasze mięso się na niej zmieściło. -
3.
Układamy filet z indyka i dokładnie smarujemy z każdej wolnej strony musztardą. -
4.
Pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku (góra, dół) przez około 1 godzinę i 20 minut.
Następnie wyjmujemy i pozostawiamy na 10 minut, aby soki równomiernie się po całym mięsie rozeszły – jest to dość ważne.
Oczyszczamy z musztardy i soli, kroimy na półcentymetrowe plastry i podajemy np. z sałatką z dressingiem oraz pieczonymi kartoflami lub ryżem.
Słowa kluczowe: soczysta pieczeń z indyka, soczysty indyk, soczysty filet z indyka, soczysta pierś z indyka
Soczysty filet z indyka w musztardowej skorupce pieczony na soli – dodatkowe informacje
Taki filet jest również świetną wędliną na zimno, dużo lepszą niż ta ze sklepu ;).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Soczyste ,pieczone kieszonki z piersi z kurczaka.
Następny przepis: Sodziaki