Soczysty filet z indyka w musztardowej skorupce pieczony na soli

Soczysty filet z indyka w musztardowej skorupce pieczony na soli

Soczysty filet z indyka w musztardowej skorupce pieczony na soli to jedno z najsmaczniejszych form przygotowania tego mięsa. Królujący w tym przepisie indyk jest niezwykle soczysty, dzięki pieczeniu go na soli. Musztardowa skorupka dodaje mu natomiast wyrazistego smaku i chrupkości. W połączeniu z wybranymi przyprawami, otrzymamy danie, które wprowadzi do naszej kuchni wyjątkowy klimat. Idealny wybór na rodzinny obiad czy też uroczystą kolację – satysfakcja gwarantowana. Przygotuj więc soczystego fileta z indyka pieczonego właśnie w ten sposób i poczuj niezwykłą symfonię smaków na swoim talerzu!

Składniki:

  • 1,5 kg fileta z indyka
  • 0,5 – 0,7 kg soli
  • słoiczek musztardy francuskiej ostrej
  • składniki marynaty:
  • 2 łyżeczki płaskie soli
  • jedna/czwarta łyżeczki pieprzu kolorowego (świeżo mielonego)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • tyle samo ostrej
  • suszone zioła – u mnie była to mieszanka 7 ziół do sałatek
  • suszonych – zioła dodajemy według uznania
  • 4 łyżki oleju

Soczysty filet z indyka w musztardowej skorupce pieczony na soli – jak zrobić?

  1. 1.
    Filet z indyka należy umyć i osuszyć.
    Skladniki marynaty należy połączyć i nacierać nimi filet z indyka.
    Odstawić na 10-12 godzin.
  2. 2.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią sól tak, aby nasze mięso się na niej zmieściło.
  3. 3.
    Układamy filet z indyka i dokładnie smarujemy z każdej wolnej strony musztardą.
  4. 4.
    Pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku (góra, dół) przez około 1 godzinę i 20 minut.
    Następnie wyjmujemy i pozostawiamy na 10 minut, aby soki równomiernie się po całym mięsie rozeszły – jest to dość ważne.
    Oczyszczamy z musztardy i soli, kroimy na półcentymetrowe plastry i podajemy np. z sałatką z dressingiem oraz pieczonymi kartoflami lub ryżem.

Słowa kluczowe: soczysta pieczeń z indyka, soczysty indyk, soczysty filet z indyka, soczysta pierś z indyka

Soczysty filet z indyka w musztardowej skorupce pieczony na soli – dodatkowe informacje

Taki filet jest również świetną wędliną na zimno, dużo lepszą niż ta ze sklepu ;).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Soczyste ,pieczone kieszonki z piersi z kurczaka.
Następny przepis: Sodziaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode