Soczyste ,pieczone kieszonki z piersi z kurczaka.

Soczyste ,pieczone kieszonki z piersi z kurczaka.

Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienny obiad? Nasz przepis na soczyste, pieczone kieszonki z piersi z kurczaka to idealna propozycja dla miłośników mięsnych dań. To wyjątkowe danie, które smakuje równie dobrze, jak wygląda. Kieszonki z kurczaka to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pieczonych piersi z kurczaka. Można je wypełnić ulubionymi dodatkami, sprawiając, że będą nie tylko smaczne, ale również ciekawe pod względem kulinarnym. Niezależnie od okazji, te soczyste kieszonki z kurczaka na pewno zachwycą każdego. Więc jeżeli szukasz inspiracji na pyszne, domowe danie – ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • Piersi z kurczaka
  • Ser topiony gouda najlepiej w plasterkach
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Kostka rosołowa albo kostka mięsna
  • Musztarda
  • Marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oregano
  • łyżka tymianku
  • łyżka oregano
  • łyżka przyprawy do mięs Knorr
  • łyżeczka papryki czerwonej
  • około 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Soczyste, pieczone kieszonki z piersi z kurczaka – jak zrobić?

  1. Marynata:

    • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
    • Dodać wszystkie przyprawy oraz olej. Wymieszać.
    • Piersi z kurczaka myjemy, pozbywamy się zbędnego tłuszczu.
    • Każdy filet nacinamy wzdłuż, aby powstała kieszonka.
    • Kieszonkę w środku smarujemy lekko musztardą oraz posypujemy solą i pieprzem.
    • Pieczarki myjemy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
    • Na patelni szklimy cebulę, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do miękkości.
    • W kieszonkę filetu kładziemy ser topiony oraz pieczarki, spinamy wykałaczkami.
    • Smarujemy mięso marynatą i wkładamy do lodówki na minimum 1,3 h.
    • Gdy mięso jest już zamarynowane, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
    • Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
    • Po upływie tego czasu, rozpuszczamy kostkę mięsną we wrzącej wodzie i lekko polewamy mięso. Wkładamy z powrotem do piekarnika.
    • Co jakiś czas kieszonki polewamy rosołkiem, aby nie było suche.
    • Całość powinno piec się około 45 minut, do miękkości mięsa.

Słowa kluczowe: kieszonka z kurczaka, saszetka z kurczaka, pierś z kurczaka kieszonki, kieszonki z kurczaka

Pieczone kieszonki z piersi z kurczaka – dodatkowe informacje

Kieszonki z kurczaka nie muszą być spięte dość ścieśle, ponieważ ser topiony, który wypływa podczas pieczenia, tworzy przepyszny sos. Całość smakuje najlepiej z pieczonymi ziemniakami oraz mizerią.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Soczyste kotlety schabowe
Następny przepis: Soczysty filet z indyka w musztardowej skorupce pieczony na soli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode