Soczysta polędwiczka wieprzowa z czosnkiem
Zapraszamy do odkrycia naszego przepisu na soczystą polędwiczkę wieprzową z czosnkiem – to prawdziwa uczta dla miłośników mięsnych dań. Ta propozycja to jedno z tych dań, które zachwyca pod każdym względem – wizualnym, smakowym i aromatycznym. Polędwiczki są pieczone w sosie czosnkowo-ziołowym, co nadaje im wyjątkowej soczystości i intensywnego smaku. To danie to doskonała propozycja na obiad czy kolację, która zaskoczy swoim bogactwem smaku nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotowana na patelni polędwica wieprzowa z pewnością stanie się jednym z Waszych ulubionych dań. Przekonajcie się sami i odkryjcie nasz przepis.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Potrzebne składniki
- 1 szt. większej polędwiczki wieprzowej – lub dwie mniejsze
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki kolendry
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju do posmarowania polędwiczki
- Masło czosnkowo – ziołowe
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- Dodatkowo
- 2 łyżki oleju do podsmażenia polędwiczki
Soczysta polędwiczka wieprzowa z czosnkiem – jak zrobić?
- Polędwiczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, usuń błony i ścięgna jeśli takie są. W małej miseczce wymieszaj przyprawy, czyli sól, paprykę, kolendrę, suszony czosnek i mielony czarny pieprz. Posyp i natrzyj polędwiczkę przyprawami oraz łyżką oleju. Tak przygotowaną polędwiczkę możesz marynować chwilę lub całą noc, w zależności od tego ile masz czasu. U mnie marynowała się krótko.
- Na patelni rozgrzej olej, obsmaż polędwiczkę z każdej strony na rumiano. W zależności od wielkości kawałka powinno to potrwać od 3 do 5 min.
- Obsmażoną polędwiczkę przełóż do keksówki wyłożonej folią aluminiową.
- W małej miseczce wymieszaj miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi.
- Posmaruj masełkiem polędwiczkę, zamknij szczelnie w foli aluminiowej i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz 20-25 min. w zależności od wielkości polędwiczki.
- Po upieczeniu odstaw na 5-10 min. żeby polędwiczka odpoczęła przed krojeniem.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Słowa kluczowe: polędwiczki w sosie czosnkowo ziołowym, polędwiczki w sosie czosnkowym, soczysta polędwiczka, polędwica wieprzowa na patelni, soczyste polędwiczki wieprzowe, soczyste polędwiczki wieprzowe przepis, soczysta polędwiczka wieprzowa, polędwica wieprzowa, polędwiczka wieprzowa
Porady – Soczysta polędwiczka wieprzowa z czosnkiem – dodatkowe informacje
Upieczona polędwiczka powinna mieć temperaturę w środku 65 stopni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Soczysta ryba z piekarnika
Następny przepis: soczyste i delikatne kotlety mielone