Soczewica z grzybami i mascarpone
Podziel się smakiem kuchni włoskiej, przygotowując soczewicę z grzybami i mascarpone. To bogate i aromatyczne danie zawierające pikanterię soczewicy, głębię smaku grzybów oraz aksamitnej kremowości dodanej przez włoski serek mascarpone. Ta skromna, ale bardzo wykwintna potrawa, może posłużyć jako pyszna wegetariańska opcja na obiad lub kolację. Soczewica z grzybami i mascarpone to danie zdrowe, pełne białka i błonnika. Idealne dla osób, które chcą zaszaleć z kulinarnymi doświadczeniami, nie rezygnując przy tym ze zdrowych, pełnowartościowych posiłków. Smakuje wyśmienicie, zarówno samej, jak i jako dodatek do mięs.
admin
Składniki:
- 300 g soczewicy czarnej
- 2 duże garście suszonych grzybów
- 2 cebule cukrowe
- 200 g serka mascarpone
- 150 ml wywaru grzybowego
- garam masala
- listek laurowy
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
- 0,5 l bulionu warzywnego
Soczewica z grzybami i mascarpone – jak zrobić?
- Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je przez około 15 minut w bulionie warzywnym wraz z wodą, w której moczyły się grzyby oraz listkiem laurowym.
- Soczewicę płuczemy i gotujemy przez około 45 minut (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody). Solimy dopiero pod koniec gotowania.
- Pokrojone cebule szklimy na oleju, dodajemy ugotowane grzyby i chwilę wszystko przesmażamy.
- Do odcedzonej soczewicy dodajemy cebulkę z grzybami oraz serek mascarpone wymieszany z wywarem grzybowym. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą garam masala, zagotowujemy i gotowe! Życzę smacznego!
Dla smaku do dania możemy dodać także łyżkę syropu klonowego.
Soczewica z grzybami i mascarpone – dodatkowe informacje
Danie świetnie smakuje z dodatkiem pestek dyni i świeżą zieleniną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Snikers na biszkopcie
Następny przepis: Soczewica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami