Ciasto Snikers na biszkopcie

Ciasto Snikers na biszkopcie

Królewska uczta dla każdego miłośnika słodyczy czeka na odkrycie w postaci ciasta Snikers na biszkopcie. Kto powiedział, że snikers musi być tylko batonikiem? Przedstawiamy przepis, który przenosi smak ulubionego przysmaku do niesamowitego deseru. Ta wariacja na temat ciasta biszkoptowego wykorzystuje charakterystyczne elementy batonika Snikers – mleczną czekoladę, karmel i orzechy, tworząc wyśmienite połączenie smaków. Ciasto Snikers na biszkopcie będzie idealną propozycją na urodziny, święta, a nawet na codzienny podwieczorek. Przygotuj się na słodką eksplozję smaku, która zachwyci nie tylko Ciebie, ale także Twoich bliskich.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 5 jaj
    • 8 łyżek cukru trzcinowego
    • 7 łyżek mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka miodu
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kajmakowo-orzechowa:
    • 200 g orzeszków ziemnych solonych
    • 100 g masła
    • 400 g masy kajmakowej w puszce
  • Masa śmietankowa:
    • 250 g serka mascarpone
    • 300 g słodkiej śmietany 30%
    • 3 łyżki cukru pudru
  • Polewa czekoladowa:
    • 50 g czekolady mlecznej
    • 70 g czekolady deserowej
    • 20 g masła
    • 35 g słodkiej śmietanki 30%

Ciasto snikers na biszkopcie – jak zrobić?

  1. Ciasto:

    Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywną pianę dodając pod koniec miksowania cukier. Dodać żółtka i miód, zmiksować na najniższych obrotach. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami i połączyć całość łyżką delikatnie mieszając.
    Dno tortownicy o wym.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać.
    Piec ok. 30 minut w temp. 180C°. Wystudzić.

  2. Masa kajmakowo-orzechowa:

    Orzechy rozdrobnić (ja użyłam rozdrabniacza). Masło rozpuścić w garnuszku, wrzucić rozdrobnione orzechy i pogotować dłuższą chwilę (uważać, żeby nie przypalić). Odstawić z ognia, dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.

  3. Ciasto biszkoptowe przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć masę kajmakowo-orzechową, wyrównać i wstawić do lodówki.
  4. Masa śmietankowa:

    Śmietanę 30% ubić mikserem, dodając pod koniec cukier puder. Serek mascarpone zmiksować przez chwilę, dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany w celu rozluźnienia masy, następnie dodawać partiami bitą śmietanę do serka ciągle ubijając mikserem na niskich obrotach, żeby masa miała jednolitą konsystencję.
    Przygotowaną masę śmietankową wyłożyć na masę z orzechami, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić do lodówki.

  5. Polewa:

    Śmietanę zagrzać w małym garnuszku, dodać masło, rozpuścić i zdjąć z palnika. Wrzucić połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła i połączyła ze śmietanką i masłem. Polać polewą czekoladową wierzch ciasta.
    Ciasto przechowywać w lodówce.

Ciasto Snikers na biszkopcie – dodatkowe informacje

Przed przełożeniem ciasta można blaty lekko nasączyć ponczem z herbaty, ale nie jest to konieczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: soczewiaki (tradycyjny przepis)
Następny przepis: Soczewica z grzybami i mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode