Snikers

Snikers

Znudzony komercyjnymi batonikami? Dziś zapraszam Was na pyszny, domowej roboty batonik Snikers! Ten przepis na Snikersa to idealne połączenie chrupiących orzechów, mlecznego karmelu i intensywnego aromatu czekolady. Wykonanie go w domowym zaciszu nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zdecydowanie przewyższa oczekiwania. Ciesz się smakiem prawdziwego Snikersa bez konserwantów, sztucznych dodatków i ulepszaczy smaku. Idealny na słodką przekąskę w ciągu dnia czy jako dodatek do popołudniowej kawy. Przekonaj się, jak smakuje domowej roboty Snikers!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4-5 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki śmietany
  • 1,5 łyżeczki amoniaku
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki kakao
  • Ciasto na „robaczki”:
  • 50 gr margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżki proszku do pieczenia
  • mąki ile weźmie
  • Masa budyniowa:
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 200 gr masła
  • 100 gr cukru pudru
  • Masa orzechowa:
  • 300 gr orzechów arachidowych
  • 300 gr masła
  • puszka masy krówkowej

Snikers – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka z cukrem ubić na sztywno, do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Mąkę przesiać do miski. Do 1,5 szklanki śmietany dodać 1,5 łyżeczki amoniaku i 1,5 łyżeczki sody gaszonej octem, wymieszać i do mąki, wymieszać, dodać kakao i ubitą masę jajeczną. Podzielić na 2 części, upiec 2 placki.
  2. 2.
    Wszystkie składniki na „robaczki” połączyć ze sobą, stopniowo dodając mąkę, zamiesić ciasto o konsystencji jak na makaron, zetrzeć na grubych oczkach, upiec na złoty kolor
  3. 3.
    Budyń ugotować w 400 ml mleka, ostudzić. Masło ubić z 100 gr cukru pudru, dodać stopniowo ugotowany budyń, ubić na jednolitą masę
  4. 4.
    Orzechy arachidowe, posiekać, uprażyć na suchej patelni, na niewielkim ogniu. Masło ubić z masą krówkową, do ubitego kremu wsypać upieczone robaczki i orzechy arachidowe, wymieszać dobrze łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły.
  5. 5.
    Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy budyniowej, potem całą masę orzechową, znowu masę budyniową, przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki, kroić po kilku godzinach.

Sposób przygotowania:
1. Białka z cukrem ubić na sztywno, do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Mąkę przesiać do miski. Do 1,5 szklanki śmietany dodać 1,5 łyżeczki amoniaku i 1,5 łyżeczki sody gaszonej octem, wymieszać i do mąki, wymieszać, dodać kakao i ubitą masę jajeczną. Podzielić na 2 części, upiec 2 placki.

2. Wszystkie składniki na „robaczki” połączyć ze sobą, stopniowo dodając mąkę, zamiesić ciasto o konsystencji jak na makaron, zetrzeć na grubych oczkach, upiec na złoty kolor.

3. Budyń ugotować w 400 ml mleka, ostudzić. Masło ubić z 100 gr cukru pudru, dodać stopniowo ugotowany budyń, ubić na jednolitą masę.

4. Orzechy arachidowe, posiekać, uprażyć na suchej patelni, na niewielkim ogniu. Masło ubić z masą krówkową, do ubitego kremu wsypać upieczone robaczki i orzechy arachidowe, wymieszać dobrze łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły.

5. Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy budyniowej, potem całą masę orzechową, znowu masę budyniową, przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki, kroić po kilku godzinach.

Snikers – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki podane na dużą blachę.

„Robaczki” można zamienić rozdrobnionymi herbatnikami, ale oryginalne chyba smaczniejsze.

Orzechy do masy posiekać, nie mielić, żeby masa wyglądała jak z prawdziwego Snikersa


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śnieżna choinka z piernika
Następny przepis: soczewiaki (tradycyjny przepis)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode